Асен Василев: Този бюджет не е революционен, разполагаме се според кесията си

  • 12 юли 2023 13:45

  • 1292
  • 1
Асен Василев: Този бюджет не е революционен, разполагаме се според кесията си
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Този бюджет не е революционен. Този бюджет позволява страната да има стабилни публични финанси. Проходната част в изпълнима, макар и малко напрегната, отчете още той. Разходната част не намалявала социалните разходи и придобивки. Успяваме да се разполагаме според кесията си, без да ощетяваме българските граждани".

Така финансовият министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на аргументира проектобюджета на държавата за тази година пред парламента.

По думите му той отговаря на очакванията и на работодателите, и на синдикатите в голямата им част. 

Депутатите обсъждат на първо четене проекто-сметката на държавата за 2023 г. и удължиха заседанието си до гласуването на проектобюджета.

НА ЖИВО: Парламентът подхвана бюджет 2023

Минималната работна заплата е разчетена при 780 лв., а в средносрочен план от 1 януари догодина тя ще се изчислява като 50 процента от средното възнаграждение за страната, изтъкна Василев.

Според него този бюджет позволява България да има устойчиви публични финанси, да бъдат направени инвестиции в пълния размер без ограничения, да не бъдат ограничавани и ангажиментите за сключване на договори. 

Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки, и най-важното - да покажем, че може да се провежда нормална европейска политика без това да застрашава публичните финанси, убеден е финансовият министър.

Въпреки всички разходи, успяваме вече трета година да стоим в три процентов дефицит, каза още той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
К РАДЕВ ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД

2023.08.04 | 12:01

1
ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД НЕМЕДЛЕНО ХИГИЕНИЗИРА ОАКАНОТО ДУПЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ ПУТИ. ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ПЪК ПОСЛЕ:ЗАЩО НИ ПРЕЗИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО?... И ПИТАМЕ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА МИЛИОНИ ГНУСНИ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ,ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ХРАНА СА ЕКСКРЕМЕНТИТЕ НА РОСИТЕ...

Добави коментар

Водещи новини