Докато има реален конфликт, перспективата за членство на Украйна в НАТО е неясна

  • 12 юли 2023 08:46

  • 366
  • 0
Докато има реален конфликт, перспективата за членство на Украйна в НАТО е неясна
© БТВ

Докато има реален конфликт в следващите месеци или години, перспективата за членство на Украйна в НАТО е неясна. Това каза пред БНР Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Русия умишлено поддържа "джобове" с напрежение с определени държави близо до нея, за да може тяхното стратегическо бъдеще да бъде неясно.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13989

По-важната новина от форума във Вилнюс е тази, че Швеция ще стане член на НАТО, защото е важна стратегически като територия и е изключително развита в производството на подводен флот и бойна авиация, тоест НАТО повишава многократно отбранителните си способности, подчерта Керемедчиев.

Зеленски: Украйна ще направи Алианса по-силен

"Пътят на Швеция е отворен. Отново Ердоган изигра своите карти възможно най-добре и получи максимални отстъпки, особено от ЕС. Това, за което настоява най-много Турция, е турските граждани да влязат в безвизовия режим за пътуване в ЕС. Ердоган извади отново максимума от дивиденти за страната си от вдигането на ветото."

Черно море в момента е едно от "най-бурните" морета. Усилията на Русия да отцепи райони от Украйна, които прекъсват достъпа ѝ до него, ако бъдат успешни, ще превърнат Русия "в много силен противник, с много сериозен капацитет в Черно море", поясни Милен Керемедчиев в предаването "Преди всички".

В Черно море ще бъде все по-горещо от гледна точка на присъствие на НАТО, прогнозира той.

Относно спорното използване на касетъчни бомби на територията на Украйна Керемедчиев коментира, че "липсата на видим напредък в пробива на украинската армия в контраофанзивата дава основания на САЩ да отпуснат такъв тип боеприпаси", които обаче нанасят огромни поражения в числеността на противника. Те бяха използвани в Ирак от американската армия. След това години наред се прочистват територии, където са използвани. Русия ги използва от началото на военните действия, заяви той.

"Жертвите от двете страни на фронта ще нараснат неимоверно. Войната ще бъде доста по-кървава с използването точно на тези касетъчни бомби."

За вдигането на числеността на военните от НАТО на наша територия до 5 000 души Керемедчиев отбеляза, че това "не е огромна цифра от военнослужещи".

Милен Керемедчиев добави още, че не се притеснява дали ще има референдум или не за присъединяването на България към еврозоната и е по-скоро оптимистично настроен заради отчитания ръст от 8% на подкрепящите това, но уточни:

"Поддържането на 3% дефицит трябва да бъде много добре обяснено. Да бъде поддържан не с изкуствени мерки, а реално. Да не шикалкавим до влизането ни в еврозоната."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини