Росен Христов: На България са ѝ необходими четири нови ядрени реактора

  • 11 юли 2023 08:13

  • 1702
  • 0
Росен Христов: На България са ѝ необходими четири нови ядрени реактора
© Кадър БНТ
Слушай новината Слушай новината

На България са ѝ необходими четири нови ядрени реактора, съобщи в студиото на БНТ Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, бивш служебен министър на енергетиката.

По думите му едни трябва да бъдат на площадката на АЕЦ "Козлодуй", а другите на АЕЦ "Белене".

Той съобщи, че експерти трябва да определят сега на каква цена трябва да се продаде оборудването на АЕЦ "Белене", а вече политиците сами ще си решават какво да правят.

Валентин Николов: АЕЦ „Белене“ не може да бъде построена

Според него е нужен технически анализ, който трябва да се направи от хора, които се занимават с изграждането на атомни електроцентрали. 

Бившият енергиен министър отхвърли твърденията, че договорът с турската компания "Боташ" за доставки на газ е заробващ и го определи като икономически изгоден за България.

"Ако погледнете мнението на всички наши партньори, включително от ЕК, те ни приветстваха. Факт е, че държави от Централна Европа вече питат дали могат да използват този капацитет за доставка на газ през България".

Договорът определя къде ще се разтовари газът, не откъде идва, коментира Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

По думите му той дава достъп до световните терминали на газ. Определи критиките срещу договора като "хибридна война с цел да се върнат доставките на руски газ".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини