Антоанета Цонева: Не може да се провежда референдум с въпрос, по който България е страна в международен договор

  • 10 юли 2023 20:10

  • 2312
  • 0
Антоанета Цонева: Не може да се провежда референдум с въпрос, по който България е страна в международен договор
©
Слушай новината Слушай новината

Няма как да се проведе национален референдум с въпрос, по който България вече се е произнесла с подписването на международен договор. Това заяви в ефира на bTV Radio народният представител от “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в и уточни, че волята на парламента е категорично ясна с постигнатото мнозинство.

“Няма колебание по отношение на взетото решение да не се провежда референдум по този въпрос, защото той противоречи на Конституцията”, заяви Цонева.

Според нея Конституционният съд със сигурност ще бъде сезиран от поддръжниците на референдума и също ще може да се произнесе относно решението на Народното събрание. Представителят на “Да, България” коментира и днешните критики на президента Румен Радев по повод отхвърлянето на референдума при гласуването в пленарна зала.

Радев скочи на Денков за Зеленски: Нашите управляващи нямат свое мнение, слушат другите държави

Цонева припомни, че още през ноември миналата година Радев се е обявил против провеждането на референдума.

“Позицията на президента беше, че въпросът на референдума противоречи на закона за референдумите, в който не се предвижда да се правят референдуми по международни договори, които България вече е ратифицирала. Днес Румен Радев открито си противоречи, взимайки доста неясно отношение по темата със становището, че референдум трябва да има, но май не точно с този въпрос”, отбеляза Цонева.

Според депутата през първия месец след встъпването си в длъжност новото правителство е работило интензивно при добра синхронизация между премиера академик Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Цонева уточни, че се върви по предварително набелязаната програма и до края на седмицата парламентът ще гласува на първо четене бюджетът на държавата за 2023-а година. Депутатът добави, че е необходимо да се изгради механизъм за вземане на решения, отнасящи се до проправителственото мнозинство в подкрепа на важни закони, както и при избора на председатели и членове на регулаторите.

“Това е въпрос, който трябва да бъде обсъждан отново и отново, докато не се вземе крайното решение. Ясно заявихме, че не може да има управление, загубило смисъла и реформаторското си значение, ако плаващи мнозинства подкопават посоката му”, предупреди Цонева.

Народният представител от ПП-ДБ напомни, че парламентарната група очаква разговорите за промени в Изборния кодекс да вземат предвид връщането на машинното гласуване и коригирането на досегашните дефицити в изборното законодателство. Според нея по този начин ще бъдат предотвратени злоупотребите с изборния процес при предстоящия местен вот.

“Местните избори са много важни, защото там буквално всеки един глас има значение и трябва да бъде отчетен коректно. Тъкмо затова разговорът за машинното гласуване е от огромно значение”, заключи Цонева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини