Радев откри конференцията “Дни на математиката в София“: Математиката е основата на всички науки, а информатиката - тяхното бъдеще

  • 10 юли 2023 09:37

  • 570
  • 0
© Булфото

Повече от 200 учени от над 30 държави събра Международната конференция “Дни на математиката в София“.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открива форума, който се провежда под неговия патронаж. Организатори са Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Съюза на математиците в България.

Президентът Румен Радев ще открие конференцията „Дни на математиката в София”

Президентътъ Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на връчи днес Наградата по математика на Института по математика и информатика (ИМИ) за 2023 г. на д-р Веселин Димитров.

Той получи това признание за своя изключителен принос към теорията на числата и диофантовата геометрия.

"За мен е удоволствие е да приветствам чуждестранните ни гости, младите учени на България, учените от БАН. Като патрон искам да благодаря на Института по математика към БАН и Съюза на математиците и Факултета по математика и информатика към СУ. Като възпитаник на математическа гимназия, за мен математиката е основата на всички науки, а информатиката - тяхното бъдеще", заяви държавният глава.

"Искам да ви поздравя, че с вашата цялостна дейност вие разбивате мита за математиката като суха и скучна наука, и увличате все повече млади хора да се занимават с нея. Напротив, математиката дава крила на въображението, обхваща необятното и дава сили да проникнем отвъд безкрайността, в търсенето на нови светове", каза президентът Радев.

Държавният глава разказа как в клас учителите са ги стимулирали да се състезават - кой ще реши дадена задача най-бързо, най-кратко, но и най-красиво. Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на благодари на учените математици, че работят и дават криле на младите хора - да развият своя огромен потенциал, независимо дали в България, или по света, но добави, че те работят за бъдещето на света.

Искам да ви поздравя за вашата важна цел - да укрепвате връзките и да развивате сътрудничеството с българската математическа диаспора по света, както и за работата с водещи математици от цял свят, защото математиката изисква споделяне на знания, каза в словото си президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на към участниците в математическата конференция. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
570 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини