ИТН предлага промяна в референдумите

  • 05 юли 2023 11:35

  • 907
  • 0
© Novini.bg

От парламентарната група на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" (ИТН) предложиха да се нанесат промени в Закона за референдумите.

„Предлагаме референдумите да се произвеждат единствено и само когато има избори, като по този начин да се вдигне вотът и възможността българските граждани масово да излизат и да подкрепят референдуми“, заяви Станислав Балабанов.

От партията на Трифонов предлагат и подписките, нужни за предизвикване на национални и местни допитвания, да се съкратят и от 400 хил. да станат 200 хил., тъй като по думите им сегашните по закон 400 хил. подписа са прекалено голям брой.

Трифонов обяви: Референдумът за президентска република се отлага, нямаме достатъчно подписи

Ние предлагаме тези подписи да станат 200 хил., за да може един референдум да бъде задължително произведен. Също така минималният брой подписи, който трябва да се събере, за да може въпросът да влезе на обсъждане в Народното събрание, да падне на 100 хил. подписа, тъй като в момента са необходими 200 хил., допълни още Балабанов.

Депутатите от ИТН предложиха също така срокът за събирането на подписи да се увеличи – от сегашните три на пет месеца.

„Срокът за събиране на подписи беше три месеца, ние искаме да го увеличим на пет месеца и да премахнем изискването подписката да се предоставя в електронен вид в ГРАО”, уточни още депутатът от ИТН и допълни, че „колкото повече референдуми има в България, толкова по-добре“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини