Депутатите приеха в комисия декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО

  • 04 юли 2023 15:13

  • 1367
  • 0
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

МВнР приветства решението на НС да приеме декларация за приеманет на Украйна в НАТО преди срещата на върха във Вилнюс, заяви зам.-външният министър Тихомир Стойчев по време на заседанието на комисията по външна политика в НС, предаде репортер на Novini.bg.

Декларацията бе подкрепена от всички партии в парламента без БСП и „Възраждане“.

В проекта се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране относно членството на Украйна в алианса и разширяване на стратегическите отношения.

"Ние сме категорично против тази декларация, защото рискуваме да влошим и без това обтегнатите отношение с Русия, тя би създала напрежение", предупреди Ангел Георгиев от „Възраждане“. Декларацията е едностранчива, не е обективна и сякаш е писана някъде извън България. Много ясно се вижда, че се бърза за срещата на върха във Вилнюс. Мнозинството от българското население не би желало да се намесваме в конфликта между две братски страни, допълни той.

При евентуална ескалация на конфликта, българската армия би била поставена в трудна ситуация. Това е излишно. Българският народ иска да е по-спокоен за утрешния ден, коментира още Георгиев.

Комисия в НС ще гледа проект на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО

Бившият външен министър Даниел Митов възрази срещу термина „братски страни“, използван от колегата му от „Възраждане“.

„България е автономна страна и спазва договорите, които е сключила“, подчерта Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Той предупреди, че ако ние позволим една страна със сила да си присвои територия на друга, бихме легитимирали поведение, демонстрирано през Втората световна война. „Ние зачитаме международното право, което се противопоставя на подобна политика. Възразявам категорично срещу твърденията, че Украйна е бомбардирала собствените си хора. Всички знаем, че украинската армия се е бранила и се е опитвала да отвоюва свои територии след руската окупация. През тази декларация браним българския национален интерес. Международното право защитава суверинитета и териториалната цялост на всички страни“, припомни Митов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов посочи, че се наблюдава желание от страна на Русия да си върне влиянието в Източна Европа. „Трябва да си отговорим на въпроса къде сме ние в тази ситуация. България сама взима решения и ще отстояваме това право на суверинитет и на други страни“.

Той припомни настояването на Горбачов България да не става член на НАТО. „Всички международни договори се нарушават от Русия. Как ние солидарно ще си гарантираме сигурността от една страна с мащабите на Русия. Ако Украйна един ден може да бъде член на НАТО тя трябва да има тази свобода и ние ще я подкрепим. Всяка страна в Източна Европа сама ще взима решения“, изтъкна Иванов.

„Сигурността на Украйна е сигурността на Европа и сигурността на България. Ако разбираме, че териториалната цялост на всяка една страна е неприкосновена, ще разберем защо става дума за сигурността на Европа“, започна Даниел Лорер от ПП-ДБ.

След дебатите по декларацията, депутатите гласуваха с 11 гласа „за“ и 3 гласа „против“, с което документът бе приет. Преди това със  същия вот бе одобрена лека корекция на текста.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини