"Възраждане" издигна д-р Любомир Христов за шеф на БНБ

  • 30 юни 2023 10:13

  • 2642
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

"ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" издигна кандидатурата на д-р Любомир Христов за шеф на Българската народна банка, обяви лидерът на партията Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика.

Д-р Христов е експерт с над 30-годишен опит в сферата на банковото дело. Бил е член на УС на БНБ и шеф на Централния депозитар. В момента е член на консултативната група по ценни книжа на ЕС.

"За нас като трета политическа сила на България, а може би първа в момента според социолозите, е огромна чест, че д-р Любомир Христов прие да бъде нашата кандидатура", поясни Костадинов.

"Съгласен съм, че това е една от най-важните регулаторни институции в страната, и знаем какво се случва, когато не си върши работата. Ако получа подкрепата на народните представители, смятат да работя стриктно в рамките и задълженията на Закона за БНБ, така че в течение на моя мандат тя да остане българска и народна. Имам впечатления от екипа на банката, поддържам контакт с тях", коментира д-р Христов.

Депутатите приеха правила за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК

"Позицията по предложението на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ да се забави въвеждането на еврото – според мен референдум за запазването на българския лев е изключително смислен и важен. Действително, въпросът за въвеждането на еврото не е въпрос за смяна на едни хартийки с други. Това е сложен, многоаспектен въпрос. Решенията, които до момента приема НС, са без оглед на последствията и рисковете. Аз съм за въвеждане на еврото у нас тогава, когато страната е готова. Преждевременното му въвеждане ще струва много на дребните и средни предприемачи, на хората на наемния труд и пенсионерите", допълни той.

За шансовете да стане гуверньор на БНБ, д-р Христов заяви: "Не е въпрос към мен това. Аз се явявам, за да представя виждания и възможности за българската финансова система."

Костадинов поясни: "Ако трябва да се избере специалист, шансовете според мен са на д-р Христов. Ако се търси политическо представителство, това вече е друго. Ние предлагаме експертен кандидат."

"ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" информират, че през 1990 г. д-р Христов придобива докторска степен по „Макроикономика“, а през 2005 г. професионална квалификация по финансово планиране, застраховане, инвестиции, пенсионни системи, данъчно и наследствено планиране, пари и капиталови пазари в Американския колеж в „Bryn Mawr“, Пенсилвания.

Притежава допълнителни специализации по макроикономическо финансово програмиране и политика от Института на Международния валутен фонд и квалификационен курс към Японската импорт-експорт банка.

Професионалният му опит започва през 1980 г. като главен асистент в Университета за национално и световно стопанство. от 1991 г. до 1994 г. работи като главен икономист и член на Управителния съвет на БНБ. От 1995 г. е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а от 2007 г. до 2008г. е изпълнителен директор на Централен депозитар АД, София. През 2008 г. става член на експертна група по финансово образование към Европейската комисия, като през 2011 г. става член на банковата консултативна група към Европейския банков орган. От 2014 г. до днес е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към Европейския орган по ценни книжа и пазари.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини