Всички без "Възраждане" и БСП се обявиха за членството на Украйна в НАТО

  • 29 юни 2023 15:59

  • 4039
  • 0
Всички без "Възраждане" и БСП се обявиха за членството на Украйна в НАТО
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО беше внесен в НС. Сред вносителите има представители на всички партии освен "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, предава "Сега".

Документът е подписан от водача на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Бойко Борисов и съпартийките му Десислава Атанасова и Екатерина Захариева; лидера на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Мустафа Карадайъ и депутата  Делян Пеевски; съпредседателите на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Христо Иванов и Атанас Атанасов; зам.-председателят на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" Тошко Йорданов и колежката му Павела Митова.

НАТО: Въпросът за приемането на Украйна в алианса е свързан със статута на страната за кандидат за присъединяване към ЕС

В проекта на декларацията се „осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ“; настоява се за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя се запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

В тази връзка, в декларацията се заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира е прекратяването на военните действия и незабавното, пълно изтегляне на руската армия отвъд международно признатите граници на Украйна. А българските държавни институции се призовават да продължат да оказват политическа, военна, военно-техническа, финансова и хуманитарна помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й в нейните международно признаци граници.

От българското правителство се очаква да изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО, конкретно на предстоящата среща на върха на пакта през юли т.г. във Вилнюс. А към съюзниците ни авторите на декларацията се обръщат с апел да използват въпросната среща, за да очертаят ясни параметри по пътя към членството на Украйна в НАТО.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4039 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини