Преподавателят проф. Недялков: Грижата за българите в Украйна трябва да е преди всичко

  • 27 юни 2023 14:01

  • 426
  • 0
Преподавателят проф. Недялков: Грижата за българите в Украйна трябва да е преди всичко
© БТВ, архив

Като държава на първа линия до войната сме част от тази война, защото тя не е само между Украйна и Русия. Периметърът е по-широк от терена на бойните действия. Трябва да бъдем внимателни, когато се случват взривове в наши военни заводи. Трябва да има резултат от разследвания на такива инциденти. Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот, историк и преподавател във Военната академия "Георги Ст. Раковски". 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13528

И допълни, че трябва да има нюанс в официалната позиция на държавните мъже по отношение на съдбата на българите в Украйна. 

Тагарев: Изпращаме на Украйна стари неща

"Трябва да личи грижата... Системна политика относно украински бежанци не виждам да има от страна на държавата, дори има отлив на хора, търсещи убежище. Военната помощ е едно, но грижата за хората трябва да бъде преди всичко. В Украйна живеят много българи. От другата страна на фронтовата линия също има българи. Не съм чул някой политик да задава въпрос какво се случва с таврийските българи. Българи има и в Русия. Няма отношение, няма и говорене по тази тема". 

В предаването "12+3" проф. Недялков коментира събитията в Русия от последните дни: 

"Това, което се случи в Русия, е неслучайна и планирана информационна операция. Основната цел е централизиране на командването и управлението, тоест, елиминиране на част от опозицията в Руската федерация. В оперативен формат, това, което касае войната, тази операция имаше за цел да прикрие предислокация на сили и средства на други участници от украинско-руската граница, големи контингенти, които впоследствие да започнат да действат, след като преминат етапите на контранастъплението на украинската армия. Според мен това е сигнал, че войната ще продължи да ескалира и като мащаб, и като мощности на бойните системи, които ще бъдат включени в бойните действия. Това вече го наблюдаваме и от двете страни". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини