Премиерът Денков разговаря с Марк Рюте: Нидерландия наблюдава в детайли съдебната реформа в България

  • 22 юни 2023 15:12

  • 544
  • 0
Премиерът Денков разговаря с Марк Рюте: Нидерландия наблюдава в детайли съдебната реформа  в България
© Булфото (архив)

Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България и оценява усилията в тази посока, стана ясно от телефонен разговор между премиера акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и нидерландския му колега Марк Рюте.

Нидерландският министър-председател показа детайлно познаване на ситуацията и прояви интерес към конкретните стъпки за постигане на истинско върховенство на закона в нашата страна, съобщават от правителствената информационна служба. 

Акад. Денков наблегна на усилията на България да докаже реални резултати чрез законодателни промени и посочи като пример приемането на механизъм за разследване на главния прокурор от независими от него магистрати.

Той представи следващите стъпки към промяна на ситуацията чрез антикорупционно законодателство и избор на нов Висш съдебен съвет, като очерта времеви хоризонт от около шест месеца за тяхната реализация. 

Влизаме в Шенген на два етапа - през октомври и през януари

Българският премиер подчерта чувствителността на нашето общество по темата „Шенген“ и отбеляза действията на страната ни по съвместния пилотен проект с Европейската комисия за превенция на незаконната миграция.

Нидерландският министър-председател изрази задоволство от подобрената ситуация на границата между България и Турция и готовност за съдействие за още по-доброто й опазване в бъдеще. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини