Георги Кадиев: Скоро ще трябва да либерализираме пазара си на ток

  • 14 юни 2023 17:59

  • 725
  • 0
Георги Кадиев: Скоро ще трябва да либерализираме пазара си на ток
© Кадър: БТВ

Ако бях на мястото на служебния министър, бих направил същото, за да спася ТЕЦ "Марица изток 2". Те не могат да работят на чисто пазарен принцип. Това са 10 000 преки работни места. Единственият начин да работят е като бъдат включени в микса, а ние гражданите да ги субсидираме. Това заяви финансистът и част от „Левицата“ Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Думите му са по повод действията на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, който е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс. Последствията от това решение са, че сега токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6%.

„За мен по-големият проблем ще се появи след една година, когато ЕК ще ни кажат да либерализираме пазара си. Ние сме последната държава, която не го направи. Тогава КЕВР и законодателите трябва да въведат две тарифи на тока. В момента има огромна разлика между битовите и бизнес потребителите. Затова се наложиха помощите, които донякъде убиваха удара от цената на тока“, поясни Кадиев.

Иван Иванов: Токът може да поскъпне още заради действия на служебния министър Росен Христов

Според него в момента е добре да пазим максимално дълго битовия пазар, защото има прогнозируемост.

„Аз съм голям привърженик на атомната енергетика. Ситуацията много се промени след войната в Украйна. Вече е невъзможно да имаме ядрена централа с руско ядрено гориво и компоненти. Трябва да строим, защото една от малкото технологии, които имахме в България беше ядрената енергетика“, каза още Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в.

„Трябва да се протестира така, както преди 10 години на днешната дата, когато бе избран за председател на ДАНС. Аз не гласувах за Пеевски, понесох си политическата щета. Хиляди хора излязоха да протестират тогава, а сега всички мълчат“, каза още той.

„Цената на сделката е висока - изпирането на Борисов, Пеевски, корупционни сделки. Прокуратурата и тя прави каквото си иска. Случващото се в парламента е лъжа към избирателите. ПП-ДБ излъгаха избирателите си, аз не съм се заблуждавал. Не знам защо техните избиратели не протестират, но ние протестираме, защото ние ще носим последствията", посочи той.

„Едно от тези действия е промяната в Конституцията, която ще обслужва интересите на Пеевски. Фактът, че той е в тази комисия и много вероятно да стане председател. Защо мислите че той е там? Просто ей така, за да им натрие носа? Не, той е там от чисто практични причини, за да защитава интересите, които има“, допълни Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини