От БСП призоваха парламентът да приеме декларация във връзка с антибългарски прояви в РСМ

  • 14 юни 2023 10:02

  • 355
  • 0
От БСП призоваха парламентът да приеме декларация във връзка с антибългарски прояви в РСМ
© Булфото (архив)

От „БСП за България“ предлагат проект на декларация във връзка с антибългарски прояви и изказвания в Република Северна Македония (РСМ).

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

В декларация от парламентарната трибуна депутатът Иван Ченчев отбеляза, че вчера председателят на Сдружението на българите „Шемето” в Струга е бил нападнат. Пребиха човек, който няма български паспорт, но има българско самосъзнание. Пребиха човек, само защото се е определил като българин, посочи депутатът. Ченчев припомни и за случая с Християн Пендиков. Той добави, че последствия до момента за това деяние няма, тъй като съдът в РСМ отложил делото. Депутат отбеляза и приетата от Народното събрание на 2 февруари 2023 г. декларация. 

Пребитият председател на българското сдружение в Струга бил преследван от 1996 г. насам

На 1 август 2017 г. беше подписан договор за добросъседство. Ченчев каза, че още 2020 г. българската държава в лицето на Министерството на външните работи e посочила ясно в документ кои текстове от договора се нарушават.

За да не сме само регистратори, да не влизаме в ролята на статистици на това, което се случва, и за да не допускаме повече нарушаване на правата на хора не само с българско гражданство, но и с българско самосъзнание в РСМ, предлагам нещо, което БСП като отговорна партия, която мисли държавнически, предложи и преди около три седмици – декларация, която да бъде приета от цялото Народно събрание, за да покажем и заявим ясно нашите позиции, и че категорично осъждаме подобни случаи и реагираме остро на тях, каза той. 

Декларацията гласи, че във връзка с продължаващите антибългарски прояви и изказвания в Република Северна Македония, Народното събрание на България, като потвърждава декларацията на НС от 2 февруари 2023 г. заявява, че категорично отхвърля отправените от президента и министър-председателя на РСМ внушения за агресивна политика на България към РСМ, оценява тези изявления като поредна ескалация на антибългарската кампания, провеждана години наред в страната; призовава властите в РСМ да прекратят незабавно всички форми и проявления на езика на омразата и да инвестират усилия в изграждане на добросъседство и сътрудничество, залегнали в договора между двете страни от 2017 г.; отхвърля продължаващото отричане и малоуважаване на съществуващите проблеми с правата и сигурността на българите в РСМ; оценява като недопустимото съставянето на така наречените черни списъци за недопускане в Северна Македония на български граждани, политици, народни представители и членове на Европейския парламент; настоява институциите в РСМ да се върнат към изпълнението на ангажиментите в преговорната рамка, приета от ЕС като ключов елемент е вписването на българите в Конституцията на страната.

Пребиха председателя на българско сдружение в Струга, РСМ

Председателят на Народното събрание Росен Желязков помоли проектът на декларацията да бъде входиран.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини