Заваляха оставки на областни управители

  • 12 юни 2023 14:58

  • 23303
  • 84
Заваляха оставки на областни управители
© Булфото (архив) - Стоев

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев тази сутрин подаде оставка от поста със заявление до Министерски съвет.

В него са изложени и мотивите: 

„Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към родината за изпълнен.

За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си, в съответствие с чл. 29, ал. 3 от Закон за администрацията, да бъда освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо“.

Софийска област

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев подаде заявление за освобождаване, съобщиха от управата.

Стойчев обясни, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април 2023г., които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти.

Гълъб Донев: Освободих зам.-министрите, защото такава е практиката, няма саботаж

От 6 юни има ново избрано коалиционно правителство и политическата отговорност се носи само от това правителство и назначените от него хора, се казва още в мотивите на Стойчев.

Монтана

Днес, 12.06.2023 година в 09.30 часа , областният управител на област Монтана инж. Валери Димитров и заместник областният управител д-р Кирил Делев депозираха своите оставки.

Своето решение представиха и пред състава на Областната администрация .

Димитров е магистър по специалността „Национална полиция“ от ВВОУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново.

От 1993 г. до 2015 г. е работил в системата на МВР, като е заемал различни длъжности, включително и директор на Областната дирекция на МВР – Монтана. Бил е областен управител на Област Монтана и в периода май 2021 г. – януари 2022 г.

Пазарджик

„Моля на първото за тази седмица заседание на Министерски съвет да внесете и приемете оставката ми като областен управител на област с административен център град Пазарджик.

Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес.

За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам , че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип.

Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са”, пише в мотивите си Трендафил Величков.

„Считам, че е невъзможно да продължа да изпълнявам задълженията си по закон, като член и ръководител на политически кабинет, провеждащ държавната политика в областта, в изпълнение на поставени стратегически цели и приоритети от програмата на председателствания от Вас Министерски съвет.

Редно е да натоварите с тази задача човек, близък до Вашата идеология и споделящ Вашите възгледи” казва още той.

Видин

„Като областен управител в мандата на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, изпълнявах отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите на област Видин и спазвайки законите на Република България.

Надявам се следващият Областен управител на област Видин да работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава“, се казва в заявлението на Огнян Асенов. 

Хасково 

Областният управител на област Хасково Красимир Ангелов подаде заявление до Министерски съвет за освобождаване от поста, съобщиха от пресцентъра на държавната управа. Ангелов счита това за морален акт, тъй като не е назначен от настоящия кабинет. Той е благодарил на всички служители на областна администрация-Хасково за съвместната дейност и започналите инициативи за подобряване работата на администрацията и улесняване обслужването на гражданите.

"Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти", каза Ангелов, цитиран от пресцентъра.

Той бе назначен на длъжността на пети април тази година. Ангелов е магистър от Университета по национално и световно стопанство, има опит в областта на строителния надзор и управлението на проекти. Председател на на Балканско-индийската бизнес асоциация.

Ямбол

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков подаде оставка в писмо до министър-председателя Николай Денков, съобщиха от Областната управа. В мотивите си Георги Чалъков изтъква, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство. 

„Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив - нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали  управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“, пише в писмото си Чалъков. 

Георги Чалъков беше назначен на поста областен управител на Ямбол през август 2022 година. По-рано днес оставки подадоха и областните управители на София-област, Монтана, Хасково, Пазарджик, Видин. 

Добрич

С нарочно писмо до Министерски съвет областният управител на област Добрич Здравко Здравков подаде оставка. По-рано днес оставка подаде и областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

„Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процеса, за мен и настоящия Министерски съвет“ – казва Здравко Здравков.

Варна

Областният управител на Варна Марио Смърков днес подаде оставка. Той уточни, че тя е свързана с изявленията, предизвикани от неговата заповед за отварянето на крайбрежната алея в града за автомобили. Смърков припомни, че алеята всъщност е улица според документите на Дирекцията за строителен контрол и регионалното министерство и като такава трябва да бъде достъпна за движение на коли.

Областният управител посочи, че приема насроченият от "Продължаваме промяната" за днес протест срещу заповедта му като акт на недоверие от страна на политическа партия, участваща в управлението на държавата, и подава оставка от поста.

Ловеч

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев подаде молба  до премиера Николай Денков за освобождаване от длъжността, считано от днес, съобщиха от областната администрация. 

Славчев посочи пред БТА, че е редно служебните областни управители да освободят поста за хора, които ще продължат политиката на новото правителство. 

„Има много неща, които съм свършил в моя мандат. Ще ги предам на следващия областен управител и поставя наболели проблеми, които трябва да се решат“, каза Славчев.

Надявам се на свободната позиция да бъде назначено лице с необходимия опит, образователен ценз и познаващо естеството на работата в областната администрация, изтъква в писмото си до акад. Николай Денков инж. Славчев. 

Той пое поста повторно в началото на август м. г., като преди това също бе областен управител в периода май 2021 г. – януари 2022 г.

Габрово

Днес областният управител на Габрово Кристина Сидорова е подала своята оставка със заявление до Министерски съвет на Република България. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на администрацията.

Като основен мотив Сидорова посочва, че е изпълнила ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев. “Ролята на областния управител е да привежда на регионално ниво държавната политика. Моите възгледи за политика и принципите ми не ми позволяват да продължа да заемам поста с настоящото правителство“, каза за БТА Сидорова. 

Сидорова изразява своята благодарност към всички институции, представители на местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и на екипа на Областна администрация- Габрово за доброто сътрудничество.  “Още с встъпването си в длъжност дадох обещание да работя за развитието на нашата област, но това би било невъзможно без вашия принос. През изминалите десет месеца не изневерих на принципите си и на дадената дума. Вярвам, че поставихме началото на дългосрочни партньорства и проекти, които ще допринесат за напредъка на региона“,  каза още Сидорова.  

Смолян

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев подаде оставка. Информацията бе потвърдена за БТА от Сабрутев.

В политиката трябва да има морал, посочи той. Според Стефан Сабрутев редовното правителство би трябвало да работи за изпълнение на програмата си със свой екип. 

Областният управител коментира за БТА, че новото ръководство на Областната администрация би следвало да продължи работа по важните приоритети, свързани с развитието на областта.  Сред тях Сабрутев откроява предстоящото откриване на ГКПП „Рудозем – Ксанти“,  проекти за укрепване на свлачището по пътя Смолян – Мадан и значими инфраструктурни проекти.

Велико Търново

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков подаде заявление до министър-председателя академик Николай Денков за освобождаване от длъжност, съобщиха от институцията.

Ето и пълния текст на неговото искане:

"На 06 юни 49-о Народно събрание Ви избра за министър-председател на Република България и одобри предложения от Вас състав на Министерски съвет. Пред ръководеното от Вас правителство стоят за решаване спешни и неотложни задачи за успешно справяне със стоящи пред държавата предизвикателства. За успешното решаване на тези задачи правителството е подготвило управленческа програма, която може да се изпълни само от добре работещи държави институции, ръководени от хора, отговарящи на Вашите изисквания. Като областен управител на Област Велико Търново, назначен от служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев, приключило своята дейност на 6 юни, считам, че трябва да освободя заеманата от мен длъжност. Изхождайки от по-горе изложеното, моля, на следващото заседание на Министерски съвет на Република България, да бъде освободен от заеманата от мен длъжност областен управител на Област Велико Търново. Пожелавам успех на ръководеното от Вас правителство“.

Инж. Георги Гугучков бе областен управител на Област Велико Търново в четири служебни правителства - два пъти в мандата на премиера Стефан Янев, като заемаше длъжността от 20 май 2021 до 5 януари 2022 г., а след това в двата мандата на министър-председателя Гълъб Донев, съответно от 5 август 2022-а до момента.

Търговище

Областният управител на Търговищка област Станимир Парашкевов подаде заявление за освобождаване от поста до Министерския съвет, потвърдиха за БТА от пресслужбата на институцията. 

"Във връзка с формирането на ново правителство и провежданата от него държавна политика, считам за целесъобразно да бъда освободен от длъжността областен управител на област Търговище", се казва в мотивите на Парашкевов.

Станимир Парашкевов ръководи институцията в Търговище от 20 май 2021 година. 

Заместник областният управител на Търговищка област Валери Симеонов подаде заявление за освобождаване от длъжност тази сутрин. То е депозирано до Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на областната управа.

Мотивите, описани от Симеонов в заявлението, са „лични причини“. 

В периода февруари - май 2017 година Валери Симеонов е областен управител на област Търговище, a по-късно, в периода юни 2021 г. януари 2022 г. и от 18 август 2022 г. до настоящият момент - и заместник-областен управител на Търговище. 

Областният управител на Търговище Станимир Парашкевов също подаде заявление за освобождаване от длъжност по-рано днес.  

Разград

Областният управител на Разград Драгомир Златев подаде заявление за освобождаване от длъжността, съобщи той за БТА.

Златев посочи, че е бил назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и е изпълнил ангажиментите, които е имал в интерес на гражданите на област Разград. Той заяви, че вече е избрано редовно правителство и е редно то да работи за изпълнение на програмата си със свой екип. 

Драгомир Златев беше назначен за областен управител на област Разград през август 2022 г. Златев е бил е зам.-кмет на община Самуил, работил е също в администрацията на община Разград. Той е работил в Областна служба „Изтърпяване на наказанията“, където след конкурс е бил назначен и за началник на службата. От 1 юни 2021 г. до август 2022 г. е заместник областен управител на област Разград.

Плевен

Областният управител на област Плевен Иван Петков е подал оставка. Не искам да бъда мокър печат, е мотивът, който посочи пред БТА Петков. 

Към момента своите оставки са депозирали областните управители на Велико Търново, Ловеч, Търговище, Добрич, Варна, Ямбол, Габрово и други.

По повод масовото подаване на оставки от областни управители днес от пресслужбата на Министерски съвет посочиха, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Русе

Областният управител на Русе Анатоли Станев подаде заявление за освобождаване от поста. Искането е изпратено до Министерския съвет, съобщи Станев. 

Той встъпи в длъжност като областен управител на 14 януари 2022 година, като част от кабинета „Петков“ от квотата на политическа партия „Има такъв народ“. Участва и в последните два служебни кабинета. 

„Все по-често ставаме свидетели на предадени ценности, от нас зависи в какви времена искаме да живеем. Нека дадем пример и да не се превръщаме в политически марионетки“, коментира Станев. По думите му много често хората се намират на кръстопът между достойнството и интереса. „Това обаче не важи за тези, които са избрали да бъдат последователни. Жалкото е, че редица от т.нар. държавници не осъзнават този факт и се превръщат в заложници на чужди идеи. Разменените роли и обърканата действителност не водят до нищо добро – те са просто част от поредния ден, в който не си заслужава да отстъпваш от принципите си“, каза още областният управител на Русе.

Благоевград

Oбластният управител на област Благоевград Стоян Христов изпрати писмо до Министерския съвет, е което изрази желанието си да бъде освободен от длъжността областен управител на област Благоевград.

Според Христов това е морален акт, тъй като вече има избран нов Министерски съвет и той не е назначен от настоящия кабинет.

Стоян Христов бе назначен за областен управител на област Благоевград на 6 декември миналата година.

"През изминалите 6 месеца той и администрацията работиха за осъществяване на важни проекти като изграждането на международен граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни – Берово, стартирането на ремонтните дейности на моста при Покровник и др. С убеждението, че всички добри практики и политики ще бъдат продължени и в бъдеще, Христов сам депозира искането си за освобождаване от длъжност", съобщиха от областната администрация.

Силистра

Заявление до Министерския съвет за освобождаване от поста подаде областният управител на Силистра инж. Николай Неделчев.

В свое обръщение в сайта на институцията Неделчев припомня, че е назначен от служебно правителство и след като то е приключило своята дейност, следва да завърши неговият ангажимент като представител на държавната власт в областта.

„Водени от разбиранията, че държавата съществува заради хората, а не обратното, аз и заместник областният управител Димитър Тодоров се постарахме да работим максимално прозрачно и ефективно, без оглед на политически пристрастия. Така успявахме да осъществим навременна организация на работата във всички държавни органи, както и на изпълнителната власт. Заложих на екипната работа и на професионализма на всеки един от Областна администрация – Силистра“, се казва в обръщението.

Враца 

Областният управител на Враца Георги Митов е депозирал днес заявление за освобождаването от длъжност пред министър-председателя акад. Николай Денков и в деловодството на Министерския съвет, съобщиха от администрацията. В заявлението си Митов е декларирал, че през периода, в който е заемал длъжността в служебното правителство на Гълъб Донев, стриктно е изпълнявал служебните си задължения в съответствие с българското законодателство, ръководейки се от законните права и интереси на гражданите и развитието на област Враца.

Последната официална изява на Георги Митов бе в края на миналата работна седмица, по време на връчване на наградите в кампанията на bTV „Да изчистим“. Тогава той прие награда в категорията за най-много почистени места и най-много зелени точки, отбелязани на картата.

Заместник областният управител на Враца Милчо Стефанов продължава да изпълнява служебните си задължения, показа проверка на БТА.

Бургас

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова подаде оставка със заявление до Министерски съвет. Като основен мотив тя посочва, че всяко правителство е редно да формира свой екип, което да изпълнява на регионално ниво политиката на Министерски съвет.

„В мотивите ми няма нищо лично, напротив - има само коректност и съобразителност с настъпилите промени на централно политическо ниво. С министър-председателя академик Денков сме били част от един екип и аз го поздравих със заемането на поста министър-председател в един толкова труден за държавата момент и му пожелах успех в извеждането на България от политическата и икономическа криза. С достойнство изпълнявах ангажиментите си като областен управител към служебното правителство с премиер Гълъб Донев“, каза областният управител проф. Мария Нейкова.

Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков подаде заявление за освобождаване от длъжност. Заявлението е изпратено по служебен ред до Министерски съвет. От Министерски съвет обявиха, че акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, съобщиха от правителствената пресслужба.

Шумен 

Областният управител на Шумен проф. Христо Христов подаде оставка. Той е депозирал заявлението си за освобождаване от поста пред Министерския съвет (МС). Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.  

Проф. Христов счита, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, като основен приоритет пред него е било организацията и провеждането на парламентарните избори, отбелязват от пресцентъра на областната администрация.

Оттам уточняват, че в заявлението си проф. Христов обявява, че очаква да бъдат прекратени правомощията му, като ще продължи да изпълнява функциите си до решението на МС.

Проф. Христов е в отпуск до края на седмицата, каза БТА заместник областният управител на Шумен Христо Павлов и допълни, че дотогава той ще го замества и не възнамерява да подава оставка. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
23303 84

Свързани новини

Коментари 84

Добави коментар
БАЙ ХОЙ

2023.06.13 | 05:43

84
АКАДЕМИК. ДЕНКОВ. , ПЪЛНА РЕВИЗИЯ. НА. РАДЕВИТЕ ПОДЧИНЕНИ, ДА. СЕ. ВИДИ КАКВИ. СА. ГИ. ДРОБИЛИ, И ВСИЧКО. ДА. СЕ. ИЗНЕСЕ В МЕДИИТЕ. КОЙТО Е. ЗА. ЗАТВОРА ,СЪД. И. КОНФИСКАЦИЯ
ГОЧО БУЛГУРА

2023.06.13 | 05:36

83
ЦЯЛАТА. РОТА. НА. КОМУНИСТА. РАДЕВ. ОТ. ОБЛАСТНИ. УПРАВИТЕЛИ. ИЗПЪЛНИ. КОМАНДАТА ОТБОЙ . ТЕ. СА. ПОВЕЧЕТО. ОТ. ДАНС, МВР , И. МО, ВСЕ БИВШИ. ОФИЦЕРИ. И. ЧЛЕНОВЕ. НА. БКП. В. ГЕНЕЗИСА. НА. КОМУНИЗМА. И. НЕГОВИЯ. БРАТ. БЛИЗНАК. ФАШИЗМА. Е ЗАЛОЖЕНА. ЛЪЖАТА. И. ПОДЛОСТТА. НА ТЕЗИ. ПОЛИТИЧЕСКИ ДОГМИ АБСОЛЮТНИ ПОДЛЕЦИ. СТЕ ДРУГАРЮ. РАДЕВ ВИЕ. И ЦЯЛАТА. ВИ. СЛУЖЕБНА. РОТА ПОДЧИНЕНИ ПОСЛУШНЦИ. ТОВА. АКО. НЕ. Е. ИЗКОМАНДВАН. САБОТАЖ. СПРЯМО. ДЪРЖАВАТА И. НАРОДА. ЗДРАВЕ. МУ. КАЖИ. РАДЕЕЕЕЕВ ВИЕ КОМУНИСТИТЕ. НИКОГА ПОВЕЧЕ. НЯМА. ДА. СТЕ УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ. ВИЕ. СТЕ. ПОЗОР. ЗА. БЪЛГАРИЯ.

2023.06.12 | 17:16

82
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.

2023.06.12 | 17:16

81
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.

2023.06.12 | 17:16

80
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.

2023.06.12 | 17:16

79
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.

2023.06.12 | 17:16

78
Радев да арестува цялото ПП за държавна измяна и да ги ликвидира.

2023.06.12 | 14:09

16
Още не съм срещнал човек, който да подкрепя новото "правителство". Само тролове в интернет. Смятайте, че на следващите избори пп няма да влязат в парламента, а герб ще са 3-4 политическа сила.

2023.06.12 | 17:10

77
Всъщност съм привърженик на класическото дясно. Аз съм за ниски данъци, ниски държавни харчове и повече лична свобода. Т.е. обратното на посоката, в която новото правителство ни води. Етикетите, които използвате показват, че сте тролове, които не разбират значението на думите, които ползвате.

2023.06.12 | 15:06

49
Другарю, не е 9 септември 44година и червената армия я няма.удави се в Украйна
XA XA XA

2023.06.12 | 14:57

27
Надай се комуняр миризлив

2023.06.12 | 14:49

26
Народа посочи Борисов на първо място и то с ала бала при президента.

2023.06.12 | 14:38

23
Време ни е да изритаме евроговедата!

2023.06.12 | 14:27

20
Защото си заобграден от нещастници и неуспели мързели

2023.06.12 | 14:17

19
Време ни е да изритаме евроговедата!

2023.06.12 | 14:10

18
да осдим продажниците от записа, да им теглим джигеря!
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН

2023.06.12 | 16:59

76
ЧУДЕСНО, НЯМА НУЖДА ОТ ЧИСТКА, НЕЧИСТИТЕ САМИ НАПУСКАТ !!!! ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НАЗНАЧИ СТАРИТЕ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ОТ ПРЕДИШНОТО РЕДОВНО ПРСВИТЕЛСТВО, БЕЗ ТЕЗИ ОТ БСП И ИМА ТАКЪВ НАРОД И ДА ГИ ЗАДЪЛЖИ ДА НАПРАВЯТ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА СЛУЖЕБНИТЕ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ЗА ЛЪСНАТ ВСИЧКИ БЕЗОБРАЗИЯ, КОИТО СА ВЪРШИЛИ !!!! И ДА ГИ ПУБЛИКУВАТ !!!!!
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН

2023.06.12 | 16:58

75
ЧУДЕСНО, НЯМА НУЖДА ОТ ЧИСТКА, НЕЧИСТИТЕ САМИ НАПУСКАТ !!!! ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НАЗНАЧИ СТАРИТЕ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ОТ ПРЕДИШНОТО РЕДОВНО ПРСВИТЕЛСТВО, БЕЗ ТЕЗИ ОТ БСП И ИМА ТАКЪВ НАРОД И ДА ГИ ЗАДЪЛЖИ ДА НАПРАВЯТ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА СЛУЖЕБНИТЕ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ЗА ЛЪСНАТ ВСИЧКИ БЕЗОБРАЗИЯ, КОИТО СА ВЪРШИЛИ !!!! И ДА ГИ ПУБЛИКУВАТ !!!!!

Добави коментар

Водещи новини