Социологът Марчела Абрашева: Това правителство, колкото трудно беше направено, много лесно може да бъде свалено

  • 12 юни 2023 09:26

  • 506
  • 0
Социологът Марчела Абрашева: Това правителство, колкото трудно беше направено, много лесно може да бъде свалено
© Булфото (архив)

Това правителство, колкото трудно беше направено, много лесно може да бъде свалено. Това мнение изрази пред БНР социологът Марчела Абрашева, регионален директор на международната социологическа агенция "Кантар".

Тежката битка ще бъде да се случат в смислен вариант нещата, за които партиите са се разбрали, прогнозира тя. По думите ѝ по резултатите ще познаем дали си е струвало.

Добромир Живков от "Маркет линкс": Очаквам, че обществото ще преглътне коалицията

"ГЕРБ изглеждат в по-добра позиция, защото официално, а най-вероятно и реално не са лидерите на това нещо. Нямат си доверие. Ако те си имаха доверие, щеше да бъде още по-скандално, защото това са политически сили, които в последните три години успяха да убедят обществото, че не са примирими величини."

Запитана може ли главният прокурор да бъде консолидиращ фактор, Марчела Абрашева посочи:

"Той наклони везните от една управленска формула към друга. Влиянието на това, което той ще направи или ще каже не бива да се подценява."

Според Абрашева можем да очакваме от Иван Гешев "нова порция лоша дума от същото, на по-висок глас, с повече свидетелства", но ѝ е трудно да си представи ефекта, след като беше отменено обръщението на главния прокурор към нацията, той поиска закрито изслушване в парламента, а сега "ще има разказ в Брюксел".

"Всякакви разкрития, които биха се появили, независимо дали биха засилили неприемането на сегашната конфигурация, може би биха имали по-дълъг ефект за нас като общество", смята Абрашева.

Марчела Абрашева не изключва президентът "на този пост, с това влияние и с тази политическа активност да има амбиции" да направи своя партия, но добави, че не е толкова просто:

"Откъде би могла да дойде подкрепата за такъв политически проект? Президентът в момента е фигурата с най-висок рейтинг. Но нека си дадем сметка дали хората, които гласуваха за него преди 2 години продължават да го подкрепят? Къде би попаднал този политически проект? Кой е този, който трайно би го подкрепил?"

По повод липсващите от известно време насам социологически проучвания Абрашева изтъкна, че не е особено добре да се мерят ситуативни нагласи, които много бързо се променят.

"Нека се установи някаква картина. След следващите серии на противопоставяне между г-н Гешев и "политическия боклук" какво ще се случи, за да има смисъл да установим какви са установилите се мнения в обществото. Каквото и да мислят избирателите сега, то ще бъде предпоследно."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини