Промените в Закона за съдебната власт ще обсъдят на второ четене депутатите днес

  • 02 юни 2023 07:19

  • 535
  • 5
Промените в Закона за съдебната власт ще обсъдят на второ четене депутатите днес
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще обсъдят на второ четене депутатите днес. Вносител на предложените изменения е Министерският съвет.

Първоначално точката беше в дневния ред за вчера, но председателят на комисията по правни въпроси Стою Стоев („Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“) предложи да бъде включена в програмата за днес. Стоев обясни, че предходния ден на правна комисия са обсъдили, че има проблем с гледането като точка първа на ЗСВ и предложи тя да бъде отложена. Той поясни, че с приетия на второ четене в залата законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в една от алинеите са създали две нови точки – точка 21 и 22, и със законопроекта за ЗСВ създават точка 23.

Все още знаете, че президентът се чуди дали да наложи вето върху закон, внесен от назначения от него Министерски съвет и по-конкретно изготвения от неговия служебен министър на правосъдието законопроект по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), ние може да изпаднем в абсурдната ситуация реално да имаме от точки 1 до 20 в ЗСВ и после да имаме точка 23, а точка 21 и 22 да ги нямаме, смята Стоев. По думите му най-ранният момент, в който може да бъде обнародван законопроекта по ПВУ, е днес.

Миналата седмица депутатите разгледаха на второ четене законопроекта за изменение на НПК, свързан с механизма за разследване на главния прокурор. Тогава от "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" напуснаха дебата за промените.

Сега видяхте ли защо в петък не трябваше да го гледаме този законопроект, защо парламентарната група на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не беше в залата - защото знаеше, че това нещо ще се случи, заяви Георги Свиленски („БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“). Той отбеляза, че министър Зарков е бил в парламента цял петък. Защо не го питахте какво има лошо в закона, че президентът отказва да го подпише, пита Свиленски. „Нали е безспорен законът, нали няма проблеми със закона. Хайде като е безспорен да си гледаме ЗСВ, пък президентът когато иска да го подписва, да не става отново парламентът заложник на подписа на президента", призова депутатът, пише БТА.

Депутатите гласуват промени в Закона за съдебната власт

За днес е предвиден блиц контрол, в който по правило участват премиерът и вицепремиерите. Програмата включва и три часа редовен парламентарен контрол.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
535 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.06.02 | 08:55

5
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
Омраза

2023.06.02 | 08:43

4
За да спасите ....

2023.06.02 | 08:22

3
Родина, Бог и традиционно семейство в Белград. Надежда за един по-добър свят.

2023.06.02 | 08:22

2
Семеен прайд в Белград. Европа на суверенните народи трябва да започне наново от тези традиционни ценности. Майната му на ЕС!

2023.06.02 | 08:20

1
,,Family Pride 2023 в Рим. Защитаваме децата си''.-хората се събуждан ние тепърва джендери и Истабулски конвенции

Добави коментар

Водещи новини