Без тротинетки в паркове и по площади в София: Глоби и такси срещу "летящите" нарушители

  • 31 май 2023 12:13

  • 1799
  • 5
Без тротинетки в паркове и по площади в София: Глоби и такси срещу "летящите" нарушители
© Булфото (архив)

Карането на електрически тротинетки в паркове, градини, по площади, тротоари и през пешеходни пространства в София ще бъде забранено. За нарушаване на правилата ще се налага глоба от 50 лева. Това предвиждат нормативни промени, предложени от групите на ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" в Столичния общински съвет.

Внасяме предложения за промяна на наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Целта е да въведем правила за електрическите тротинетки, за да се опитаме да смекчим конфликта между пешеходци и водачи на такива ППС, коментира пред Novini.bg общинският съветник Карлос Контрера от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа/ "Патриоти за София".

Знаете, че има доста случаи на инциденти, когато с електрическа тротинетка са блъскани пешеходци, включително малки деца.

Затова предлагаме на ниво общинска наредба скоростта да бъде намалена за паркове, градинки, пешеходни зони и да позволява бутане на тротинетката, но не и управление. 

Борба на Столична община: Затягат правилата за тротинетките в града

Регламентираме реда за паркирането на тротинетките - само в определени точки със заповед на кмета на Столична община, за да спрем сегашния хаос, при който буквално се захвърлят навсякъде.

Гражданите, особено живущите в центъра, изключително се дразнят, подават жалби и сигнали.

Важно е да се знае, че ограничението за паркиране освен със санкция и задължение да се премести тротинетката, ще бъде обвързано и с начисляване на такса, ако тя не бъде оставен на регламентирано за това място. Това е ангажимент на операторите на тротинетките под наем, подчерта един от вносителите на предложението. 

Припомням, че контролът по спазване на правилата за движение съгласно ЗДвП е ангажимент на Пътна полиция. Дошло е време за подобни мерки, защото липсата на ясни правила води до хаос, заяви общинският съветник. "Основната ни средносрочна цел е да намалим конфликтите между пешеходци и водачи на тротинетки, да балансираме нещата."

Има над 1600 регистрирани от Пътна полиция - СДВР нарушения на водачи на тротинетки.

"Нужно е да въведем ред, защото иначе се получават конфликти, а това не е полезно", категоричен е Контрера.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1799 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Stamatis

2023.05.31 | 14:47

5
Проблема се решава с по-високи налози за фирмите предлагащи услугата! За около година ще се откажат!
Емѝ...

2023.05.31 | 14:42

4
Тези същите ги пуснаха, сега ги забраняват.
Пешеходец

2023.05.31 | 13:28

2
Има доста нахални копелдаци летящи с над 30 км.ч. по тротоарите разминаващи се на косъм с майки с деца.

2023.05.31 | 13:38

3
Има един тиинейджър с висока тротинетка и минава всеки ден по бул Дондуков покрай Английската и стресира всички по алеите на Заимовата градинка.
аз

2023.05.31 | 12:45

1
ВАРНА какво чака тази пасмина не признаваща нищо е много опасна по пътищата--Браво на софиянци!!!!!

Добави коментар

Водещи новини