След скандали и обиди: Приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие

  • 25 май 2023 13:30

  • 6151
  • 24
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Пореден скандал в парламента между депутата от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" - "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" (ПП - ДБ) Явор Божанков и Цончо Ганев от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". 

Повод за новите разправии между двамата бе гласуването на първо четене на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие и Законопроект за защита от домашно насилие. Позицията на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" е ясна и Ганев отново я повтори - твърдо против джендър идеологията и как НПО-та ще могат да отнемат деца.  

След изказване на Божанков в НС се развихри бесен скандал

Божанков от своя страна излезе на трибуната на НС и му отговори. "От вашето изказване става ясно, че ни ръсят, тровят ни с 5G и вие принизявате една толкова важна тема, каквато е защитата от домашното насилие. Като ви слушам и очаквам, че някое НПО ще влезе у вас и ще ви вземе тубата с гел без ваше разрешение", обяви депутатът от ПП - ДБ. 

Двамата продължиха да си разменят реплики, което принуди председателят на НС да ги прикани да излязат в кулоарите. Това не успокои Божанков и Ганев, като вторият стана и тръгна към Божанков, но беше спрян от колегите си. 

Искри прехвърчаха и между БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". Хората на Костадинов обвиниха социалистите, че с текста си за промени в Закона за защита от домашното насилие прокарват джендър идеология в българското общество, а те им отговориха, че се опитват да си присвоят битката им с Истанбулската конвенция.

 

Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за обяви, че домашното насилие е тежко престъпление, срещу което трябва да се борят всички. Тя обясни, че темата е станала важна през 2017 г., когато ГЕРБ внесоха в Народното събрание ратификацията на Истанбулската конвенция. "Искам да припомня кой спаси България, българската конституция, българското семейство и децата от Истанбулската конвенция. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България тогава, когато не съществуваше "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", когато нямаше идея какво е "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и няма как да ви позволим, не няма. Ще срещнете аргументирано и с факти срещу вашата теза, че не сте носители на защитата на децата. Вие сте новото ПП от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" - бързо, временно, затихващо, каза тя.

"Идвате наготово след шестгодишна битка на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, удари отвън и отвътре, идвате наготово, носите промяната и след това се прегръщате с "Мутри вън". Сега вие идвате наготово след една изстрадана битка от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и си мислите, че ще отнесете тази тема за себе си. Прогнозирам, че ще я забравите след два дена, но ние няма", допълни още тя.

По нейни думи от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ са забранили на членовете си да участват в подписката им за референдума за джендърите.

„Имам въпрос към вносителите на законопроекта на ГЕРБ и ПП-ДБ за домашното насилие – някой от тях да излезе и да обясни какво е „домашно насилие чрез бездействие?“ Зад това уж домашно насилие какво следва? Могат децата да подават жалби срещу родителите си и да се откажат от тях. Затова няма да подкрепим този законопроект. Тук казвате „съдиите се ориентират много правилно“ - ама ако оставяте всеки съдия да се ориентира самостоятелно, ще настане пълен хаос. При нас няма домашно насилие чрез бездействие, при нас НСО не са членове на Националния съвет“, каза още Нинова.

Тя допълни: „Винаги ние от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще даваме своя принос в борбата срещу домашното насилие. Затова сме внесли този законопроект. Винаги ще се противопоставяме да се посяга на децата, не пипайте българските деца, не отнемайте душите им с тези закони. Няма да позволим за пореден път да отнемете на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е една дългогодишна и аргументирана битка в интерес са българския народ и българското семейство.“

"Ваксинирани ли сте всички? Парите ви в евро ли са? Гласувахте ли за Ф-16? Вие ли сте алтернативата, вие ли сте опозицията? Вие сте новото ПП - бързо, временно и затихващо", обърна се отново тя към „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, а след края на изказването ѝ депутати от залата започнаха да скандират БКП.

Настимир Ананиев се изказа след това от трибуната на НС: „Няколко пъти се използват децата в закон, в който целта му е да ги пази от насилие. Извадих си разликите между нашия законопроект и този на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, само с четири разлики. Една от тях – децата да бъдат пратени на програма за справяне с травматизма. Насилникът също трябва да бъде пратен на такава програма. Тук става една манипулация – в държавата има 145 центъра за обществена подкрепа, т.нар. ЦОП. Над 90% са общински. Общината е единственият възложител, който да направи такава програма. Този законопроект няма общо с Истанбулската конвенция, въпросът е, че трябва да се чете, а не да се подвеждат хората. От „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е жени“ гласуваха за приемането на Истанбулската конвенция.“

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е попитаха откъде Ананиев знае как са гласували „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е жени“.

Депутатите приеха на първо четене извършителите на домашно насилие да нямат право на огнестрелно оръжие и пиротехника, както и да приближават жертвата си. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Няма обаче да се прекъсва възможността на детето да вижда другия си родител. Със 151 гласа "за" Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Подкрепа за тях дойде и от ДПС, а "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "Има такъв народ" бяха "против". Със 111 гласа "за" депутатите приеха текста на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. ГЕРБ-СДС се въздържаха, а от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" бяха против.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6151 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
Тенев

2023.05.25 | 15:38

24
Ето това е истината за тази коалиция- абсолютни амбреажи. Па добре мислете другият път, за кого гласувате!
за кво

2023.05.25 | 12:38

4
изобщо правите статия за такава малоумщина

2023.05.25 | 15:28

23
Защото автора е на нивото,на п.едалче то божанков.
Емѝ...

2023.05.25 | 14:42

22
Най после приемат педерастката джендърка конвенция! Вече , ще имаме повече права от нормалните хора!

2023.05.25 | 14:12

21
Притрябвала му на някого на Цомчо смазката...
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.05.25 | 13:29

11
ЦОНЧО, МОЖЕ НАИСТИНА ДА ДОЙДАТ У ВАС И ДА ТИ ОТНЕМАТ ТУБАТА С ГЕЛ, ЗА ДА Я ДАДАТ НА ЯВОР БОЖАНКОВ. НА НЕГО МУ ТРЯБВА ЗА СМАЗКА НА ГЪЗА.

2023.05.25 | 13:55

20
Коцето може да ми управлява само кора с уста, докато целя гъза на майка ти, ненужна твар такава

2023.05.25 | 13:54

19
майка ти гълтала гълтала, накрая се изтарвали в нея групово и си се изродил ти - по погрешка ! К0р за израждане!
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.05.25 | 13:53

18
НЕ РЕВИ, ТРЕТОПОЛОВА КУPBO. ВЪЗРАЖДАНЕ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ И ТОГАВА ТИ ЩЕ УMPEШ ОТ ГЛАД.
20

2023.05.25 | 13:53

17
Еми пидир@са, дето духа безплатно на цигани!
до долния минетчия

2023.05.25 | 13:52

16
Гълташ на цигани за пари, нали?

2023.05.25 | 13:50

15
К0р за възраждане, утайки. Такива изчадия не трябва да се оставят да се развиват и размножават. Орки!
Емѝ...

2023.05.25 | 13:30

13
Искам и аз смазка за анала:)

2023.05.25 | 13:39

14
Само ВЪЗРАЖДАНЕ ! ДРУЖБА с РУСИЯ ! ДОЛУ ЛГБТ ! ДОЛУ ИЗВРАТЕНИЯ ЗАПАД !
избирател

2023.05.25 | 13:29

12
това лайно божанков, няма ли кой там в събранието да му го такова , там , отзад, но без гел.....

2023.05.25 | 12:51

10
Хахахаххахахаха,това е нивото на политическият ни живот!!! Трагедия..

2023.05.25 | 12:50

9
мдааа, и това лайно Божанков взима 10 хил лв. заплата!
дсадса

2023.05.25 | 12:11

1
Докато такива недоразвити измекяри като Божанков се докопват до властта - това ще ни е положението и това заслужаваме. НЕадекватно наркоманче притовно

2023.05.25 | 12:48

8
Нали? То щото супер развитите батки от вгъзраждане са по-убави... Тоя смел цайс що не скача на бой на някой по-мъжествен? Щото е гелосана пинжурица като шефа си Копейкин.

Добави коментар

Водещи новини