Манол Пейков: Ако искаме успехът на Господинов да не бъде единично явление, трябва да издигнем българската култура на полагащото й се място

  • 25 май 2023 10:33

  • 324
  • 11
Манол Пейков: Ако искаме успехът на Господинов да не бъде единично явление, трябва да издигнем българската култура на полагащото й се място
©
Слушай новината Слушай новината

Ако искаме успехът на Господинов да не бъде единично случайно явление, а да се превърне в пъртина, по която да минат и други, трябва да издигнем българската култура на полагащото й се място и да я превърнем в национален приоритет. Това каза в декларация от парламентарната трибуна Манол Пейков от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ПП-ДБ). 

На 23 май българският писател Георги Господинов и преводачката му на английски език Анджела Родел получиха наградата „Букър“.

В следващите няколко месеца „Времеубежище“ на Господинов ще заема лично, специално отделено за целта място в десетки хиляди книжарници на петте континента и ако историческият прецедент е някакъв лакмус, тиражите на книгата в световен мащаб ще се покачат между 20 и 100 пъти, посочи Пейков. По думите му не просто месеци, а години наред Господинов ще бъде най-добрият, най-блестящият посланик на страната ни, хилядократно по-популярен и по-влиятелен от всички български политици и дипломати взети заедно. 

Според депутата хората по цял свят ще се смеят и ще страдат с неговите герои, а когато се спомене магическото име България, прочелите и харесалите книгите на Георги Господинов, ще изпитват внезапна топлота, защото вместо с обичайните клишета, тиражирани на запад по отношение на източноевропейците, те ще свързват страната ни с героите, идеите, думите и образите, прочетени в книгите на Господинов и загнездени в ума и сърцето им. Изкуството и културата са меката сила на един народ, отбеляза Пейков. И добави, че те прокарват пътища там, където оръжията и парите не могат. 

Първият хонорар на Георги Господинов - 4.15 лв.

Народният представител от ПП-ДБ посочи, че успехите на Господинов, както и на почти всички негови колеги от литературната сфера, не само че са постигнати без никаква държавна подкрепа, но са се случили въпреки бездействието, неадекватността и липсата на отношение на държавните ни институции по отношение на българската култура и изкуство.

Ние с вас имаме огромен дълг към българската култура, обърна се Пейков към народните представители. 

Депутатът обясни, че България продължава да няма свой независим център за книгата, който да подкрепя издаването и промотирането на българската литература зад граница и ако съседна Сърбия успява да издаде на чужди езици над 100 свои автори годишно, преводите на български художествени книги рядко минават десет на година.

Участията ни в ключовите световни книжни изложения, когато изобщо се случват, винаги са организирани в последния момент и са напълно лишени от визия и ясна цел, посочи Пейков. По думите му библиотечният фонд в страната ни е в огромното си количество безнадеждно остарял, а обновяването се случва без концепция и план.

Георги Господинов беше един от първите ни творци, заговорили за отваряне на врата не от България към света, а от света към България, смята Пейков. Той добави, че е и първият, който е заговорил за спокойствието да бъдеш българин.

Патриотизмът не е истерия, а спокойствие и съхраняване на личното достойнство, както твоето собствено, така и на отсрещния, посочи Пейков. По думите му патриотизмът е любов, не агресия. Според него ако искаме да заемем достойното си място сред семейството на европейските народи, трябва да спрем да се обграждаме с бодливата тел на ксенофобията, с фиксациите по миналото си величие и с непробиваемите стени на свещената ни национална валута.

Ако искаме успехът на Господинов да не бъде единично случайно явление, а да се превърне в пъртина, по която да минат и други, трябва да издигнем българската култура на полагащото й се място и да я превърнем в национален приоритет, каза още той. 

Романът "Времеубежище" на писателя Георги Господинов спечели тазгодишната международна награда "Букър"

Последвайте канала на

Калина Христова
324 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Ужас

2023.05.25 | 10:47

1
Кривоглед, плешив и грозен това ако се е размножило

2023.05.25 | 11:34

11
Hahaha
Stamatis

2023.05.25 | 11:26

10
Кажи ти Маноле, за хитрата си и алчна майка - "книгоиздателка" и книжния бизнес! Кажи де!

2023.05.25 | 11:24

9
гнусна ГНИДА!

2023.05.25 | 11:24

8
гнусна ГНИДА!

2023.05.25 | 10:55

4
три троля, ни един по темата.
евроГеец

2023.05.25 | 11:14

7
таеааа в ушите и в темата ....
Тони

2023.05.25 | 11:01

6
До 4 - А ти защо не коментираш по темата, отворко?!
Тони

2023.05.25 | 11:00

5
Не коментирам по темата защото този противняк не заслужава да се коментират изцепките му!
Тони

2023.05.25 | 10:53

3
Ужасно противен тип! Невероятно противен!

2023.05.25 | 10:49

2
Майка му е направила нещо ама Манол Пейков си не е баш у ред и е,, украйнец''

Добави коментар

Водещи новини