Демерджиев: Наказателни производства са спирани след намеса на политици и лица от криминалния контингент

  • 18 май 2023 09:04

  • 2624
  • 12
© Novini.bg

Когато встъпих в длъжност, имаше множество производства, които се бавеха необичайно много, а други пък бяха прекратени с неясни мотиви. След няколко разговора с прокуратурата, част от тези дела се задвижиха, но не всички. Това заяви на изслушване пред народните представители служебният министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г..

В тази връзка той апелира депутатите да нанесат две законодателни поправки, за да бъдат разрешени тези проблеми.

Един от най-сигурните начини да се бори корупцията е публичността, за да може всеки един да се запознае с актовете на прокуратурата, т.е. да бъдат обществено достъпни, като това според мен ще дисциплинира представителите на прокуратурата, каза Демерджиев

Министър Зарков от парламента: Охраната на Сарафов е осигурена при условия на неотложност

По отношение на взаимните обвинения между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов вътрешният министър подчерта, че в резултат от изявленията им се разбира, че има данни за извършени престъпления от магистрати. Той уточни, че към днешна дата магистратите могат да бъдат разследвани само от следователите, като посочи, че не е ясно до каква степен едно такова разследване би било обективно, предвид факта, че следствието е подчинено на прокуратурата.

Ето защо призовавам да се върне компетентността на ГДБОП да разследва магистрати. Това ще даде един истински контрол и алтернатива с повече инструменти да се следят повече процесите в съдебната власт. Всички видяхме, че притесненията ни относно съдебната система са били основателни. Сезирах министъра на правосъдието да бъдат проверени 13 производства, започнати от ГДБОП и впоследствие прекратени от обвинението. Той от своя страна сигнализира Инспектората на ВСС, откъдето заявиха, че не са открити нередности, обясни още силовият министър.

По думите му на 24 август м.г. е сезирал правосъдния министър по още 23 производства по опис на ГД "Национална полиция", образувани през 2017, 2018 и 2020 г., при които отново се забелязва необичайно забавяне. Според Инспектора на ВСС обаче отново няма констатирани нередности.

Започват дебатите за приемане на механизъм за разследване на главния прокурор

Той допълни, че към областните дирекции на МВР залежават общо около 75 наказателни производства, по които не се предприемат никакви действия от страна на прокуратурата.

Това са твърде много случаи. Тук не влизат прекратените наказателни производства без ясни мотиви. Съдебната система е така устроена, че следствието може да отнеме производствата на полицията. Най-честите причини делата да бъдат оставени "на трупчета" са две – политическо влияние и сериозно влияние на лица от високия криминален контингент. Делото се изземва от органите на полицията, които не са подопечни на прокуратурата. Предават се на следовател, а оттам най-често делата с голям обществен интерес отиваха в Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Там биваха спирани, обединявани с други дела и всякакви други прийоми бяха ползвани, за да може тези дела да се забавят. Голяма част от тези дела сега се връщат обратно към прокуратурите по места, което ме кара да съм оптимист, допълни Демерджиев.

След това силовият министър апелира депутатите да направят и необходимите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, за да не се позволява следствието толкова лесно да изземва дела от ГДБОП и ГД "Национална полиция".

Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. разясни пред народните представители, че трябва да се обезпечи реална независимост на съдебната система и разделение на властите и едва тогава може да има реални резултати в борбата с корупцията и върховенството на правото.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2624 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2023.05.18 | 11:59

12
/Поглед.инфо/ Група държави, водени от Полша, тайно са призовавали украинския президент Зеленски да прекрати конфликта, каза носителят на наградата "Пулицър" журналист Сиймор Хърш в статия, публикувана на неговата лична страница.
Народа

2023.05.18 | 11:24

9
Най простия министър
Бай Иван 2

2023.05.18 | 11:53

11
Защо да е най- простият? Защото казва истини които всички знаем отдавна ли? И които герп ид дпс упорито се опитват да крият ? Овладяна съдебна система и кражби до дупка.Резултат - най- бедни в Европа и най- бързо изчезващи в света!
боско

2023.05.18 | 11:34

10
Не само, че няма да простим, но недоволството и нетърпението ни набира скорост. Този път няма да е само площадно-плакатно недоволство. Ще направим всичко възможно, поради не работещата правосъдна система да прилагаме лично закона на Линч /справка Гугъл/.

2023.05.18 | 11:02

8
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БОКЛУК, СЪДЕБНАТА СИСТЕВА Е ПЪЛНА С КОРУМПИРАНИ КОМУНИСТИ
2 ДНЯ!

2023.05.18 | 10:57

7
youtube. com/watch?v=jQ9ulirV2LE

2023.05.18 | 10:20

3
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БОКЛУК, СЪДЕБНАТА СИСТЕВА Е ПЪЛНА С КОРУМПИРАНИ КОМУНИСТИ

2023.05.18 | 10:56

6
ti si bokluk naprotiv te komunisti vece niama no ostanaha mnogo pe dali sas koito e palna sadebnata sistema

2023.05.18 | 10:54

5
tocno taka te vsicki politici sa svarzani sas mafiata koiato gi komandva demek darjavata se rakovodi ot mafiata
ДО ВСИЧКИ

2023.05.18 | 10:47

4
ПРАВО ОХРАНИТЕЛНИ ОРГАНИ! НЕМЕДЛЕННО ДА СЕ ИЗДИРИ ФЛОРИНА ИВАНОВА! С ВСИЧКИ НАЛИЧНИ РЕСУРСИ!
Емѝ...

2023.05.18 | 09:53

2
толкова са ни необразовани "юристите", че човек мое само да се прекръсти.

2023.05.18 | 09:46

1
ЧЕРВЕН ПЕДЕРАСТ НЯМА ДА ВИ МИНЕ НОМЕРА, СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини