Милен Матеев: От ГЕРБ опитват да търгуват поста на председател на правната комисия

  • 14 май 2023 11:39

  • 710
  • 4
Милен Матеев: От ГЕРБ опитват да търгуват поста на председател на правната комисия
© Булфото/архив

"Всички трябва да се замислим кое е добре за развитието на България и кое би било трагично. Пред перспективата да ни управлява коалиция ГЕРБ - ДПС - БСП е нормално да сме разтревожени и да търсим алтернативи". 

Това каза пред БНР юристът Милен Матеев, член на националния съвет на ПП, бивш депутат и бивш председател на правната комисия. 

И допълни, че при коалиция с ПП Бойко Борисов би "отстрелял с един куршум - два заека": 

"Би загубил силна опозиция и би се легитимирал пред евро-атлантическите ни партньори като приемлив в управлението субект". 

"Продължаваме промяната" решава във вторник дали да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ

В предаването "Неделя 150" Матеев подчерта, че съдебната реформа е системен, не персонален въпрос: 

"Целта е не нечия оставка, а бързо, качествено и справедливо правораздаване, което се осъществява от независими магистрати, които се ръководят само от върховенството на закона. На дневен ред е спешното приемане на законопроекта за НПК и за Закона за съдебната власт, внесен от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Очаквам да има множество процедурни хватки за забавяне на разглеждането му. ГЕРБ се опитват да търгуват едва ли не поста на председател на правната комисия срещу някакви подкрепи или участия в правителството, което е некоректно". 

Крум Зарков: Проблемът с институцията Главен прокурор е системен и решението му трябва да е системно, т.е. законово

Според него взривът край колата на главния прокурор Иван Гешев като фотографска светкавица е показал ясна и контрастна снимка на българската съдебна власт: 

"Показа, че задкулисни центрове могат да назначават и свалят висши магистрати. Показа как главният прокурор нерегламентирано се намесва в разследванията - нещо, което той години наред отричаше. Показа унизително изкарани под строй на стълбите пред съдебните палати прокурори, които трябва да са независими. Показа как членове на ВСС, които също трябва да са независими, могат да бъдат активирани под сигнал - довчера да подкрепят Гешев, а днес - на базата на един факт да решат, че оставка трябва да бъде поискана. Ясно е, че се намесват политически кръгове извън съдебната власт". 

Последвайте канала на

Весела Найденова
710 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.05.14 | 13:21

4
❤️Играя нова секс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ ssur.cc/segrax

2023.05.14 | 12:48

3
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
тнвм

2023.05.14 | 12:32

2
ЕЕЕ, нали направиха търговията с председател на парламента, остава си и тяхната главна секретарка на НС, какво още...
Емѝ...

2023.05.14 | 11:52

1
И аз си търгувам гъза на Козяк 16! Едно шибане във гъза ,хляб за цял ден! Изгодна сделка е!

Добави коментар

Водещи новини