Венецианската комисия ни похвали за Изборния кодекс

  • 12 май 2011 11:35

  • 708
  • 0
Венецианската комисия ни похвали за Изборния кодекс
©

Оценката, която представителите на Венецианската комисия ни дадоха за Изборния кодекс, беше много висока.

Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, след като ръководството на групата се срещна с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), които са на посещение у нас.

По думите на Фидосова делегацията не е направила забележки или изразила особено мнение по кодекса. Представителите на комисията са оценили високо приемането на кодекс, който обхваща правилата за гласуване на всички видове избори, каза Фидосова.

Те са одобрили регламентацията ЦИК да е постоянно действащ орган с петгодишен мандат, както и разпоредбите за финансиране на предизборните кампании, обясни заместник-председателят на ГЕРБ.

От Венецианската комисия са оценили и факта, че в кодекса са спазени препоръките от докладите на ОССЕ, ГРЕКО и ПАСЕ, каза Фидосова.

ГЕРБ са информирали делегацията за решението на Конституционния съд за текстове на Изборния кодекс и за предстоящите промени във връзка с препоръките на съда.

От ГЕРБ са помолили за експертното становище на комисията за срока на уседналостта за изборите наесен.

На срещата е била коментирана разпоредбата в конституцията, която предвижда кандидати за депутати да не могат да имат двойното гражданство, каза Фидосова.

Последвайте канала на

708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини