Външният министър Иван Кондов ще коментира последните събития в отношенията с РСМ

  • 10 май 2023 07:25

  • 367
  • 0
Външният министър Иван Кондов ще коментира последните събития в отношенията с РСМ
© Булфото (архив)

Министърът на външните работи Иван Кондов ще коментира "последните събития в отношенията с Република Северна Македония", съобщиха от ведомството.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

В събота евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев не бе допуснат да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Андрей Ковачев: Основният въпрос е има ли черен списък на европейски граждани, които не се допускат в РСМ

Министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща посланика на Република Северна Македония в България Агнеза Поповска вчера заради случая с недопускането на евродепутата Андрей Ковачев и още четирима българи до събитието, предаде БНР.

От министерството съобщиха, че Кондов е заявил, че "разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми", които Скопие "се е ангажирало да спазва".

Още в събота министерството излезе с позиция, че "изразява силно разочарование от решението на властите да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима български граждани".

От министерството припомниха, че събитието е традиционно и се отбелязва с церемония на българското военно гробище край Ново Село със заупокойна панихида.

Отказът бе осъден и на ниво Европейска комисия.

Още през януари президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски настоя определени български граждани, сред които и евродепутат, да не бъдат допускани до страната. Няколко дни по-късно секретарят на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков стана жертва на жесток побой.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини