Общински съветници в София поискаха оставката на Йорданка Фандъкова

  • 09 май 2023 19:50

  • 5833
  • 19
Общински съветници в София поискаха оставката на Йорданка Фандъкова
© Булфото (архив)

"Навръх 9-и май - Ден на Победата и Ден на Европа - кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска си позволи да опорочи честванията на празника в българската столица. Тя издаде заповед за забрана на провеждането на мирното шествие на Безсмъртния полк минути преди началото на събитието, което е нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите", това се посочва в позиция на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет, получена на редакционния имейл на novini.bg.

"Според този Закон тя е длъжна да забрани провеждането на дадено събитие в срок от 24 часа след получаване на заявлението за организирането му. А такова заявление за провеждане на шествието и тържественото честване на 9-и май тя е получила от организаторите още в края на март", заявиха социалистите.

"От публикации в медиите научихме, че мотивът за забранителната заповед на кмета е "да не бъде допусната конфронтация между недоволни групи граждани и да бъде нарушен общественият ред". В опит да бъдат провалени честванията, беше спрян и токът за уличното осветление, за да не може да бъде използвана озвучителна уредба за тържеството на Паметника на Съветската армия, на което присъстваха посланици и членове на дипломатическия корпус на няколко държави в България", допълниха съветниците.

"С тези свои действия кметът Фандъкова нагнети допълнително обстановката. И само професионално изпълнените задължения на служителите от Столична дирекция на вътрешните работи предотвратиха по-сериозни безредици, в които можеше да има сериозно пострадали граждани", заявиха от БСП.

"Ние, общинските съветници от групата на БСП за България, смятаме, че решението на кмета Фандъкова да издаде заповед за забрана на шествието на Безсмъртния полк е взето под натиска на малобройна група кресливи общински съветници. Смятаме, че то е продиктувано от страх от политическата конюнктура, водещ до непоследователно и безотговорно поведение. Задължение на кмета е да прецени правилно обстановката в града и да вземе решение, което да гарантира свободата и правото на извява на гражданите. В този случай нейното решение постигна точно обратния резултат", добавиха съветниците.

"Смятаме за крайно безотговорно от страна на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и на администрацията на Столична община да допуснат присъствие на Паметника на Съветската армия на малка група радикално настроени граждани във времето, в което на същото място е заявено тържественото честване на 9-и май. Смятаме за обидно и поставянето от страна на кмета на знак за равенство между тази група провокатори и мирните граждани, решили да почетат паметта на свои близки, дали живота си за победата над фашизма през Втората световна война", категорични бяха от БСП.

Съветниците допълниха: В тази връзка ние питаме защо на Паметника на Съветската армия беше допуснато присъствието на тази група провокатори, които безнаказано си позволяваха да хвърлят различни предмети по присъстващите на тържественото честване на 9-и май, сред които и посланиците на няколко държави в България?

"Ние, общинските съветници от групата на БСП за България сме категорични, че основна вина за всичко това има кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Затова настояваме тя да поеме отговорност за случилото се и незабавно да подаде оставка!", добавиха те.

Фандъкова прекрати провеждането на шествието на „Безсмъртния полк“

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5833 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
ЖалкиНищожества

2023.05.10 | 13:15

19
Даскалицата трябваше отдавна да е на гости при жената на Бай Ставри с къса прическа в Сливен.
Емѝ...

2023.05.10 | 06:03

18
Единствените умрели в българия съветски окупатори са изпилите резервоара с метилов алкохол във варна фенове на бояришника. Да им сложат за паметник варел. МОЧА не е паметник, а символ на слагачеството на Васил Коларов пред съветските му господари след екзекуцията на Жоро Тарабата през 1949.
Трезвомислещ

2023.05.10 | 06:00

17
Какво друго да очакваме от една провалила се селска даскалица-кметица, продала се на чуждите си кукловоди? Това нещо няма достойнство да се измете от софрата за "усвояване". Господ забавя, но не забравя! Да бъде проклета!

2023.05.09 | 20:13

1
БСП да си взимат моча под мишница и да заминават на с еднопосочен билет за Мухонасранск!
Трезвомислещ

2023.05.10 | 05:59

16
Наистина някой се е из-МОЧА-л на мястото, където би трябвало да се намира мозъка ти!

2023.05.09 | 21:18

3
Комунистите да го духат
Трезвомислещ

2023.05.10 | 05:56

15
Ти продължавай да го духаш на евроатлантическите педерунгели!

2023.05.10 | 05:30

11
Съветниците щеи хванат потката на Фандъкова.Комуняги мръсни.Нямате шанс в бг повече.Умирайте бързо.
Трезвомислещ

2023.05.10 | 05:55

14
Да ти се връща на теб гадина продажна!

2023.05.10 | 05:33

13
Медведев, вашите бащи и дядовци победиха Германия. Но днес, вие сте посмешище. Нямате нищо, абсолютно нищичко, с което да можете да се сравнявате с Германия. Тогавашният загубил днес е на светлинни години пред тогавашния победител. Днес, всеки следващ ден звучите все по-нелепо, но знаем, че вие не сте ***, прости са тези, които ви вярват.

2023.05.10 | 05:31

12
Защо всички които се кланят на Путин като на бог и го аплодират, не се преселят в Русия??! Убеден съм, ще им дадат паспорти без проблем! Липсва работна ръка, хора за фронта! А да, сетих се! Тук е по добре! С паспорта в джоба цъкаме до Гърция без проблем, бачкаме в Германия без проблем! После качваме снимки във Фейсбук! В Русия половината интернет е орязан, милицията бие здраво, а ако кажеш нещо на криво срещу Влад си пътник! А на фронта да те гръмнат си е сигурно! Или да лежиш в калта!

2023.05.09 | 23:38

10
Да подава ОСТАВКА! НЕОНАЦИЗМА Е СМЪРТЕН ГРЯХ!

2023.05.09 | 22:00

6
Фашистка България бяхме до 1944г., сега от 1989г.сме Неофашиска България.
Слепок

2023.05.09 | 22:27

9
Точно!

Добави коментар

Водещи новини