Социологът Светлин Тачев: Никой не иска да изглежда зависим от политическия си опонент

  • 03 май 2023 08:48

  • 426
  • 0
Социологът Светлин Тачев: Никой не иска да изглежда зависим от политическия си опонент
© nova, arhiv

"Всъщност стоим на едно място. Това е много тънка политическа игра. Игра, в която всеки гледа така да прави ситуацията, че да не излезе той виновен. Дори да състави правителство, да може да отговори на електоралните очаквания на своите избиратели и заявките, които бяха дадени преди и след изборите."

Този коментар направи пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Светлин Тачев.

"Маркет линкс": Българите не се страхуват чак толкова от предсрочни избори, Борисов първи по доверие

ГЕРБ е в по-изгодна ситуация, а ПП нямат толкова възможности за маневра. ГЕРБ излязоха от изолация, но друга страна им трябва легитимация, а тя минава през ПП-ДБ, посочи той.

Правителство на малцинството на ПП-ДБ винаги може да попадне в ситуация на плаващи мнозинства, отбеляза Тачев в предаването "Преди всички".

По думите му "никой не иска да изглежда зависим от политическия си опонент".

"Правителство може да се случи чисто практически с втория мандат, на ПП-ДБ. Правителство на малцинството, подкрепено от ГЕРБ. Разковничето е дали те биха направили отстъпка пред ГЕРБ относно някои кадри, предложени в проектокабинета. Този път сме доста по-близко до правителство, отколкото в предишното Народно събрание", смята Светлин Тачев.

Отстъпките вероятно ще дойдат от ГЕРБ, прогнозира социологът. По думите му "възможните отстъпки при тях са много по-големи".

Политологът Георги Киряков: Ако няма кабинет с първия мандат, то няма да има и с втория

"Всеки друг вариант, в който се направи опит за кабинет с първия мандат, би ги пакетирал в коалиция Магнитски, което не е добре за ГЕРБ и те не биха стъпили в подобна посока. Това ще дискредитира ГЕРБ, ще навреди електорално."

Демокрацията ни функционира на половин оборот, обобщи ситуацията Светлин Тачев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини