Политологът Георги Киряков: Партиите не искат да управляват, защото има трудни решения за взимане

  • 28 април 2023 10:56

  • 225
  • 0
Политологът Георги Киряков: Партиите не искат да управляват, защото има трудни решения за взимане
© Булфото (архив)

Във вчерашния ден Президентът Румен Радев не съобщи кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, но предупреди, че времевият прозорец за работа на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо, ако не се състави кабинет.

“Нито един от двата политически субекта - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - не показва отговорно поведение, защото нито един от двата субекта няма смелостта да поиска управлението в момента“. Това каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков.

Според него, когато търсиш споделена отговорност, те е страх до поемеш отговорността. Той счита, че това е основното внушение, което може да се види много лесно.

Първан Симеонов: ПП няма особено много полезни ходове

В ефира на “Нашият ден“ Киряков твърди, че се намираме в “самоблокираща“ се ситуация, в която – от една страна има натиск от обществото да има редовен кабинет, от друга, виждаме страха на партиите да управляват, защото има много трудно решими проблеми, които изискват усилие, на което партиите в момента са неспособни.

Даниел Лорер oбяви имената за министри за слухове

Според него партиите не искат да управляват, защото има трудни решения за взимане. Едно, от които е свързано с държавния бюджет. Ако до момента имаше някакво колебания, дали да се увеличат данъците, или да се вземат кредити, вместо да се увеличават данъците, сега вече е абсолютно задължително и да се увеличат данъците, и да се вземат кредити, за да се закрепи бюджетът. Има и сериозна инфлация, която може много трудно да бъде преодоляна. Според Киряков липсва и единна позиция по отношение на Украйна – “какво, колко и кога да се даде“.

По думите му след изборите партиите е трябвало да демонстрират някакво желание за компромис, но те са достигнали граница в неговото постигане, отвъд която не смеят да предприемат сериозни действия. Тази граница е редовен кабинет между двете политически сили.

Според политологът ДПС все още не е достатъчно реформирана като партия и не е възприела факта, че се намира в демократични условия, при които трябва да се мисли преди всичко за обществения интерес, а не за интереса на конкретни лидери на конкретната партия и на конкретната група хора, които подкрепят тази партия. Той твърди, че докато “ДПС е капсулирана единствено и само в собствените си региони и в мисленето си за корпорация, партията няма място в българското управление“.

Биков от ГЕРБ: Борисов е простил на ПП, но партията не е простила

В предаването Киряков твърди още, че референдумите се използват на политическата сцена като “популистки инструмент“.

“Не виждам друга причина да бъдат активни много партии, видяхме ИТН, виждаме “Възраждане“ и БСП. Виждаме, че и други заявяват желание да предизвикват някакви референдуми. Това е опит за привличане на вниманието и за увеличаване на електоралния потенциал“.

“Джендър идеологията не решава проблема с инфлацията, не решава проблема със самото образовани като такова“, казва Киряков, визирайки референдума, предложен от БСП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини