Плевнелиев: Атентатът в Бургас е грубо посегателство върху националната сигурност

  • 26 юли 2012 10:13

  • 2081
  • 13
Плевнелиев: Атентатът в Бургас е грубо посегателство върху националната сигурност
© Булфото

Терористичният акт в Бургас беше видимо добре планиран. Би било трудно да се предвиди.

Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното при откриването на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Темата на съвета е „Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции". В дневния ред на Съвета като извънредна точка е включена темата "Терористичният акт в Бургас – анализ на средата за сигурност; организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма; изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма".

'"След 18 юли не можем да говорим само от рискове от терористични атаки. Необходимо е да подходим държавнически. Трябва да се отговори на въпроса какво трябва да се направи за ограничаване на риска от нов терористичен акт, за да няма повече невинни жертви на терора", заяви държавният глава.

"Терористичният акт в Бургас е дръзко и грубо предизвикателство и посегателство върху националната сигурност на Република България. Ние трябва да положим всички усилия, за да гарантираме на обществото, че това няма да се повтори, че невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново.  След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Необходимо е да подходим държавнически и отговорно към неговото решаване, като прецизно изследваме процесите в средата за сигурност – да отговорим на въпросите какво и как се промени в нея, адекватен ли е моделът, по който противодействаме на тероризма, отделяме ли необходимите ресурси, как разпределяме и управляваме, защо именно в България се случи. На основата на задълбочен анализ трябва да набележим конкретни и комплексни мерки за превенция и противодействие на тероризма. Нужен ни е ясен отговор на въпроса какво трябва да направим, за да ограничим риска от нов терористичен акт", отбеляза държавният глава.

По думите му не бива да се заблуждаваме, че може да се открие елементарно решение и да сведе проблемът само до конкретни институции, организации или лица.

"Необходим е системен подход и системни решения. В тежки моменти са силни тези, които търсят решения на проблемите, а не само виновните за тяхното възникване. Не бива да допускаме оценката за състоянието на системата на националната сигурност да се политизира, да се ползва за тясно партийни цели извън контекста на националните интереси. Казусът е труден, именно затова координацията и сътрудничеството между всички институции е от решаващо значение”, коментира Плевнелиев.

"Ефективното противодействие на тероризма изисква да се осмисли ролята на Съвета за сигурност към Министерски съвет и мерките, които трябва да се предприемат за утвърждаването му като работещ орган в условия на кризи. Необходимо е да обмислим възможността да се ускори създаването и на помощни органи към него, по-специално - изграждането на Национален ситуационен център", каза още президентът.

Темата за терористичния акт в Бургас влезе като извънредна точка в дневния ред на КСНС. Членове на КСНС са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание. За участие в заседанието са поканени председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор на Републиката, началникът на Политическия кабинет на министър-председателя, министърът на правосъдието, главният секретар на Министерството на вътрешните работи, секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет, директорът на Служба „Военна информация” в Министерството на отбраната, директорът на Националната разузнавателна служба и заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2081 13

Коментари 13

Добави коментар
777

2012.07.26 | 20:09

13
Пак започнахте с вашите обещания.Първо беше Борисов сега и ти некъдърник защо продъжавате да лъжите че те нашти служби ако ги има още немогат да хванат и един крадлив циганин вие искате чак терористи да хващат.А ти най малко имаш думата по въпроса .Първо ти неможеш да хванеш женаси ако ме разбираш какво искам да кажа че обещаваш чак терористи да хващаш.Има една поговорка с Трици маймуни несе ловят.И моля ВИпрестанете да лъжите народа че в България всичко е най -добре защото нали знаете че несте вечни на тези постове освен ако не превърнете Държавата и управлението и в ТОТАЛИРИЗЪМ И ТОГАВА ЩЕ ВИ СЕ СТЪЖНИ.
Цветан Цветанов

2012.07.26 | 20:08

12
ауу, колко умен и подготвен комсомолец и мислител са избрали за президент - кучката на Борисов, говори се за едни 20 милиона, крадени от тоя циганин с които Тиквата го държи за мъдурите и кучката му приглася.

2012.07.26 | 17:54

11
ХАХАХХАААХ, КИКИМОРКЕ недъгава, отиди го полапай на Боцика,обичайната ти дейност, и не си давай вид, че правиш нещо!
Filip

2012.07.26 | 17:54

10
Няма две мнения,бе господин Президент!Кажете какво измислихте,какво ви посъветваха държавниците,които са минали през това?

2012.07.26 | 16:35

9
Ей, невестулке по-добре не казвай силни думи да не се случи още нешо не дай си Боже пък тогава ще се чудиш какво да се обясняваш! То с нашето смешно разследване нищо сигурно няма.
Наблюдател

2012.07.26 | 16:35

8
Нашият президент Буратино установи колко добре организиран бил атентата. Ами те всички са добре организирани. Тогава просто разпусни службите, защото те не могат да направят нищо. Ще правим национален план за противодействие на тероризма. Ами до сега какво прави със силиконовият си мозък. Не разбра ли че като лижеш лъжичката на Бойко отдавна вече е празна . И ако искаш поне малко да приличаш на президент трябва самостоятелно мнение , а не каквото ти кажат герберите.

2012.07.26 | 16:34

7
"Ох, ли? Ща скъсам" - казала мравката на слона.
генетик

2012.07.26 | 16:34

6
Извънземните няма да дойдат да ви отговорят на въпроса!Или...не знам?!
Nina

2012.07.26 | 16:34

5
КАК няма да допуснете нови жертви...?!?Че и въпроси,които са без отговори на този етап поставя...Тези изказвания са неадекват за мен...
Dani

2012.07.26 | 16:34

4
А бе Плевньо бе,защо се изказваш паk неподготвен?Живея в Бургас и мога да ти кажа,че ако реша,мога да вляза където си искам и да занеса каквото си искам.Казвай''Пази Боже и се моли да не се повтаря!И друго-чуй изцепките на министъра на туризма-все едно казва''Ела Вълчо изяж ме!Моля по-внимателно с изказванията и предложете мерки и то адекватни!И МОЛЯ,МАХНИ ВЕЧЕ ТАЗИ СМЕШНА СНИМКА!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини