84 важни поста в държавата стоят без титуляри заради НС

  • 24 април 2023 19:52

  • 1511
  • 2
84 важни поста в държавата стоят без титуляри заради НС
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Краткият живот на последните четири парламента остави без титуляри 84 важни поста в държавата. Редица институции работят с изтекли мандати, а други са в намален състав заради непопълнена парламентарна квота.

Пред парламента стоят множество избори на членове на регулаторни органи и на държавни комисии. Например мандатът на председателя на КЕВР е изтекъл още през април 2020 година. Парламентът, който излъчи кабинета „Петков” избра нов, но съдът обяви решението за противоконституционно. С изтекъл мандат е и гуверньорът на БНБ. А непопълнената квота в съдебната власт пък според юристи изправя страната ни пред конституционна криза.

Вече 9 месеца съдия Явор Колев не може да заеме новото си работно място като член на Висшия съдебен съвет, макар и да беше избран от квотата на съдиите още миналото лято. Причината – парламентът така и не избира свои представители, заради което ВСС не може да заработи.

Президентът за връчването на първия мандат: Всеки ден е ценен

„За ВСС това е прецедент – първият състав, който не може да встъпи от октомври миналата година. На практика се получава едно такова състояние като на доживотност на действащите членове на тези органи”, коментира пред Нова телевизия Явор Колев, председател на Административния съд - Пловдив, избран за член на ВСС.

Три години повече работи и настоящият състав на съдебния инспекторат. Това е органът, който следи за бавно правосъдие и пред който магистратите обявяват имуществото си.

„Добре, сега приехме, че на Инспектората е изтекъл мандатът, той продължава своите функции. Утре ще приемем същото за ВСС. Някой ден ще стигнем и до главния прокурор. Ако и за него приемем така, можем ли в един момент да осъмнем с главен прокурор с неограничен мандат?”, пита Петър Славов – юрист и бивш депутат.

За да бъдат избрани членове на ВСС и на инспектората, са необходими минимум 160 депутатски гласа.

„Много е важно да не стават на принципа на политически пазарлък, както видяхме, че беше избран последният състав на ВСС”, коментира Славов.

А парламентарната криза вече се отразява и на магистратите, смята бившият член на ВСС Ясен Тодоров.

„НС е длъжник на съдебната система, защото не е избрало органа, който я администрира, не е гласувало бюджет на съдебната система, което изключително я затруднява и сега трябва да прави някакви финансови еквилибристики”, обясни Ясен Тодоров.

Вместо в пълния си състав от 12 души Конституционният съд заседава с 10. Квота, пак непопълнена от Народното събрание.

„В момента гледаме едно лавинообразно натрупване на броя на органите, които не могат да се конституират”, обясни Явор Колев.

„Тези, които развяват знамето на съдебната реформа и от години се рекламират с нея, не изпълняват елементарните си задължения като народни представители”, смята Ясен Тодоров – зам.-директор на НСлС, бивш член на ВСС.

Антикорупционната комисия пък е без титуляр от януари миналата година, когато Сотир Цацаров подаде оставка. Оттогава временен шеф е заместникът му Антон Славчев. Неговият мандат изтича догодина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1511 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
????!!!

2023.04.25 | 02:22

2
"важни поста",какви са те,след като при около ДВА МИЛИОНА РАБОТЕЩИ имаме над 250 000 ХИЛЯДИ АДМИНИСТРАЦИЯ !? КЪДЕ го има ТОВА?! НОРМАЛНО ли е ????
cska

2023.04.24 | 21:29

1
Много важни няма що да защитават чужди и бизнес интереси на крадците

Добави коментар

Водещи новини