Радев може да забави връчването на първия мандат

  • 24 април 2023 13:42

  • 1653
  • 12
Радев може да забави  връчването на първия мандат
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Възможно е президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да позабави връчването на първия мандата с поне седмица. Това прогнозира конституционалистът доц. Наталия Киселова пред „Телеграф“.

Мотивът - да проследи поведението на депутатите, дали Народното събрание ще се захване с реална работа и дали обявените като приоритетни закони минават през комисии. Тя напомни, че при консултациите при държавния глава, формациите са обещали парламентарните комисии да бъдат сформирани до края на тази седмица и да заработят най-късно до 1 май. 

Киселова коментира още, че дори и първата папка да бъде връчена, то рулетката може да бъде забавена между първия и втория мандат. Колко обаче, това ще прецени президентът.

Тя напомни, че предишния път той им е отпуснал време, но те не са го оползотворили. Затова сега, ако те се отклонят от поетите ангажименти, според Киселова може да има и форсиране на процедурата, независимо че идва лятото. Ако Народното събрание работи до юни, това по думите й означава избори през август. Тя обаче е на мнение, че усилията ще са насочени то да работи поне до края на юли, за да може да бъде приет бюджетът и законите по плана за възстановяване. 

Президентът за връчването на първия мандат: Всеки ден е ценен

Тя напомни, че Радев няма срок кога да връчи първия мандат. След като това стане, партията, която вземе папката, има 7 дни да я върне - празна или със състав на кабинет. Ако предложи правителство, то трябва да мине за одобрение през парламента. Така тази процедура отнема около 10-12 дни. Според Киселова не може да се очаква толкова бързо сближаване между партиите.

Първо това ще се случи на парламентарна основа и едва след това евентуално за кабинет - независимо дали с първия или с втория мандат. Киселова изтъкна, че по-скоро това ще стане с мандата на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ПП-ДБ).

Проблемът не са общите действия между ПП-ДБ и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, а моделът, който последните са установили в определи сфери. Едва на второ място са персоните. Тя добави, че ако премиерът е експерт, може да е бушон, който да изгори при по-сериозен проблем, докато политиците са по-внимателни. 

„Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите, преди да даде втората папка на ПП-ДБ. „Конституцията дава възможност на президента да бъде - от една страна, инициатор, от друга - да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме“, коментира Киселова пред БНР. Според нея, ако има  мандат тази седмица, то между 1 май и Гергьовден ще можем да видим дали има възможност за формиране на кабинет.

Киселова препоръча партиите да бъдат по-пестеливи с обещанията и нападките. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1653 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
юмрук

2023.04.24 | 20:26

12
ВДИГАЙ ЮМРУКА ,МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИМ ЧОРАП!!ОЩЕ ЛИ ИСКАШ ДА КРАДЕШ ,12 МИЛИАРДА.
юмрук

2023.04.24 | 20:25

11
ВДИГАЙ ЮМРУКА ,МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИМ ЧОРАП!!

2023.04.24 | 17:32

10
Време е! България СЪЮЗНИК и в АЛИАНС със РУСИЯ и БЕЛАРУС. ВРЕМЕ е за СЛАВЯНСКИ БРАТСКИ СЪЮЗ на БЪЛГАРИ, РУСИ и БЕЛАРУСИ. ВРЕМЕ Е!
????

2023.04.24 | 16:45

9
А ще ОБЯВИ ли КОИ са МУТРИТЕ,и ще ВДИГНЕ ли ЮМРУКА ?!

2023.04.24 | 14:19

1
Грешка прави!Не трябва да бави изобщо.Колкото по-скоро свърши този цирк на безродниците от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ,толкова по-добре ще е за здравето на българският народ.Длетото и чукът са в ръцете на българският избирател и той ще дяла камъка докато най-сетне придобие правилната форма и пасне на мястото.Колко време ще дяла камъка е без значение или по-точно колкото е необходимо.Това не означава избори до дупка,защото онова време на манипулации и лъжи отдавна мина!Сега трудно се лъже-истината се знае!

2023.04.24 | 16:44

8
Не бъркай пп и дб щи ибъ майката.

2023.04.24 | 14:47

2
На майка ти у шундата комунистически помияр
РАДЕВ , ИЗГОНЕТЕ ВЕДНАГА

2023.04.24 | 15:26

3
МИТРОФАНОВА ...., И АРЕСТ ЗА КАРБОВСКИ, КОЙТО КАНИ МИТРОФАНОВА ЗАД ГЪРБА НА БЪЛГАРИЯ ... КАК СТАВА ТОВА ..., ТОВА Е САБОТАЖ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ .. .

2023.04.24 | 16:43

7
Защото ги търпим.
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.04.24 | 15:31

5
Карбовски директно в затвора

2023.04.24 | 16:42

6
МНОГО ЯСНО НАЛИ БОБОКОВ БОРИСОВ МУ ЗАПОВЯДА.
Ъъъъъ

2023.04.24 | 15:27

4
Да поуправлява още малко,а може ли да яде хурката накрая .

Добави коментар

Водещи новини