Зам.-министър Мариела Модева: Културният туризъм е шансът на България

  • 20 април 2023 15:09

  • 301
  • 0
Зам.-министър Мариела Модева: Културният туризъм е шансът на България
© Novini.bg/ Canva

Българският туризъм отчита ръст от 9% над най-силната ни година, която беше 2019-а, а приходите в туризма през последните месеци се изчисляват на над 600 милиона лева. Това съобщи във Велико Търново заместник-министърът на туризма професор Мариела Модева, където откри международното туристическо изложение "Културен туризъм". 

Общините, музеите, туристическите организации все още се възстановяват от загубите в туризма, породени от Covid кризата, и поставят проблеми с кадрите, с отлива на руските туристи, с лошата инфраструктура, която отблъсква туристите, но имат надежди, че това лято ще доведе повече туристи у нас, заради земетресението в Турция. 

Очакват ръст на туристите това лято спрямо 2019 година

Към 20% от туристите се ориентират към културен туризъм и България не прави изключение, но старата слава, на която лежим, не ни помага да излезем от кризата. Културният туризъм е шансът на България, коментира във Велико Търново заместник-министър проф. Мариела Модева: 

"Това е един от шансовете на България да бъде утвърдена като целогодишна дестинация за туризъм. Ние сме в „Топ 3“ по богатство на културни ценности след Италия и Гърция“. 

На въпрос на БНР защо не сме в Топ 3 на развитие на културния туризъм, зам.-министър Модева поясни: 

"Тук трябва да има интегрирани усилияот страна на останалите ведомства – и на Министерството на културата, и на Министерство на туризма, и на бранша, и на туроператорите, които да включват дестинациите и продуктите, свързани с културния туризъм, защото ние възприемаме като естествено, че България е много богата на културно наследство и поради тази причина всички трябва да знаят за това, но това не е така“. 

Проф. Модева не потвърди изнесените преди няколко дена данни от Института за анализи и оценки в туризма, че годишно България губи по около 1,5 милиарда евро приходи от културен туризъм, защото държавата не управлява своята културно-историческа собственост и коментира: 

"Има проблем с управлението, стопанисването и социализацията на културни ценности. Ние имаме над 30 резервата, които са с най-висока степен на защита, имаме археологическо наследство в същото време даже паметниците на ЮНЕСКО имат проблеми. Това означава, че институциите трябва да работят в координация. Каквито и действия да се предприемат, винаги да се държи сметка за ефекта върху туризма“. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини