Поставяме въпроса за скъпия газ в Чирен на европейско ниво

  • 26 март 2023 14:50

  • 934
  • 4
Поставяме въпроса за скъпия газ в Чирен на европейско ниво
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

„През седмицата президентът Румен Радев, на последната среща на високо ниво, повдигна въпроса за компенсиране на скъпия газ в Чирен пред европейските лидери. Аз ще поставя темата на предстоящото заседание на енергийните министри в Брюксел“.

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти. Той припомни, че от няколко седмици функционира работна група с всички засегнати страни, сред които асоциации на търговците на газ, както и държавната Булгаргаз. По думите му, след като е изработен механизъм, той ще бъде съгласуван с Европейската комисия, така че страната ни да има сигурност, че отговаря на условията и не е нерегламентирана държавна помощ. Христов подчерта, че въпросът е важен не само за фирмите, но реално засяга и потребителите. „Работим по схема, по която да компенсираме фирмите, които са нагнетили скъп газ, така че цената му да се изравни с пазарната и по този начин да се търгува без да има оскъпяване за крайния потребител“, обясни министърът на енергетиката. 

Радев от Брюксел: Постигнахме съгласие по важни за България теми

Той допълни, че към момента старанието е да се осигури повече втечнен газ, за да не се налага изтеглянето на по-големи количества от Чирен, докато не се реши казусът с компенсациите. „Безотговорната политика в енергетиката, хаосът, който беше създаден и в който този скъп газ беше договорен, всички ние като данъкоплатци ще го платим“, каза в заключение Христов.

Министърът Христов заминава за Брюксел, където ще участва в редовно съвещание на министрите на енергетиката, както и в двустранни срещи по теми, отнасящи се до българската енергетика.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
934 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.26 | 16:16

1
За 34 години плюскане ,комунягите не успяха да направят България независима.

2023.03.26 | 17:16

2
Зеления чорап нещо се е объркал. Както винаги. Трябва да питаш Кирчо и Кокорчо но ти не смееш. Защото заедно носите отговорност за неграмотното управление.

2023.03.26 | 18:27

3
боклук мутренски българите ти набиха турски поток в дупарата крадлива

2023.03.26 | 18:28

4
КИРИЛ ПЕТКОВ УРЕДИ ЕВТИН ГАЗ, НО РУСКИТЕ СЛУГИ ЗЛАТЕВ, РАДЕВ, БОРИСОВ И ХРИСТОВ ГО ОТКАЗАХА.

Добави коментар

Водещи новини