България е втора по служебни кабинети в ЕС

  • 24 март 2023 20:34

  • 1203
  • 3
България е втора по служебни кабинети в ЕС
©
Слушай новината Слушай новината

Има ли изход от патовата ситуация в политиката на фона на инфлацията, обедняването, спекулата и блокирането на Плана за възстановяване, откъдето чакаме милиарди, стопирането на влизането ни в Шенген и еврозоната?

През последните 2 години в България се смениха 4 служебни правителства, като по този показател вече сме на второ място сред всички страни в ЕС. Вече имаме 9 назначени без избори кабинета, и то за рекордно кратко време. Така след 1990 г. у нас по този начин управляват премиерите Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков, Георги Близнашки и Огнян Герджиков. А последните двама министър-председатели, назначени от президента Румен Радев - Стефан Янев и Гълъб Донев, са оглавявали по два служебни кабинета, пише "24 часа".

Опасно ли е дълго време да няма избрано правителство?

Статистиката показва, че след Втората световна война в Европа е имало общо 68 служебни правителства. Все още класацията се оглавява от Нидерландия, която през този период е имала 11 служебни правителства.

Настоящият холандски премиер Марк Рюте е на поста от близо 12 години, но от седемте последователни правителства, които е ръководил, три са били служебни. Съвсем наскоро той оглавяваше служебен кабинет за 360 дни от януари 2021 г. до януари 2022 г. - поставяйки следвоенния нидерландски рекорд.

За сравнение по този показател след нас са Белгия - с осем, Финландия и Австрия - с по седем. В същото време в световен мащаб има много случаи в историята на отделните държави без редовно избрано правителство. Някои са по-успешни, а други са пълни провали. Докато едни са продукти на граждански войни, други състояния на анархия са предшественици на успешни нации като САЩ. 

Някои от тези страни преминават през състояние на анархия с малко или почти никакво негативно въздействие, докато други все още се възстановяват от беззаконието. Единственият начин да разберем дали тази система наистина ще работи е като се огледаме за примери в миналото, а в някои случаи - и в настоящето. Рекордът за най-дълго време за съставяне на правителство след избори принадлежи на Белгия. Първоначално тя преживя 541 дни без правителство в мирно време след изборите, проведени на 13 юни 2010 г. На 5 декември 2011 г. кралят на Белгия Алберт II назначи нов кабинет и нов министър-председател: валонския политик Елио ди Рупо.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1203 3

Коментари 3

Добави коментар
Гошкс

2023.03.25 | 09:15

3
Ей дабяхме и по заплати!!!!!!

2023.03.24 | 21:51

2
още малко остана и ще сме на ПЪРВО място!
@@@

2023.03.24 | 21:16

1
След 2 ри април ще станем първата

Добави коментар

Водещи новини