Шишков: МРРБ ще продължи да работи за разрешаването на водния проблем на Омуртаг

  • 22 март 2023 15:02

  • 231
  • 1
Шишков: МРРБ ще продължи да работи за разрешаването на водния проблем на Омуртаг
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще продължи да работи за разрешаването на водния проблем на Омуртаг. Това каза пред журналисти служебният министър Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по, който прие днес деца от града по повод Световния ден на водата. Те представиха на министъра своите мечти да имат постоянно вода, изразени чрез рисунки и стихове. Инициатор на срещата е гражданското обединение "Вода за Омуртаг", информира БТА.

Министърът уточни, че в момента се правят постоянно проби на водопровод от 2005 г. от яз. "Ястребино" до напорните водоеми на град Омуртаг и течовете се отстраняват, като целта е до лятото, след ремонт, той да се може да се ползва. Досега 30 000 лева са платени за водата за тестването на съоръжението, допълни министърът. По думите на министъра обаче перспективата е в изготвянето на проект за нов водопровод, като ще се търсят възможности за финансиране по линия на еврофондовете.

В началото на март по време на работна среща на министър Шишков за проблемите с водоснабдяването на община Омуртаг стана известно, че при проверка е било установено, че довеждащият водопровод е негоден за експлоатация. Проверката бе разпоредена от министър Шишков в края на миналата година. При нея бе установено и, че съоръжението е изградено незаконно, без необходимия Подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект. Заради тези и други нарушения то не е въведено в експлоатация, а има издаден Акт 15 в края на 2015 г. В хода на проверката е било установено, че за водоснабдяването на Омуртаг от яз. "Ястребино" има изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Предстои да се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод, отговарящ на всички норми и изисквания.

Миналата година жителите на Омуртаг протестираха заради продължаващия от години режим на водата в града.

Десислава Станева
231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
П

2023.03.22 | 19:37

1
Алкохолик

Добави коментар

Водещи новини