Енергийният министър проверява изграждането на интерконектора със Сърбия

  • 18 март 2023 07:15

  • 914
  • 6
Енергийният министър проверява изграждането на интерконектора със Сърбия
© Булфото

Министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов ще проверят напредъка на дейностите за изграждане на междусистемната газова връзка между България-Сърбия, съобщава БНР. Началото на изграждане на интерконектора бе дадено на 1 февруари, като се предвижда газопроводът да бъде въведен в експлоатация до октомври тази година.

Проектът предвижда изграждането на нов газопровод, който да свърже газопреносните системи на България и Сърбия. Трасето е с обща дължина около 170 километра от българския град Нови Искър до сръбския Ниш. На наша територия инфраструктурата е с дължина около 62 километра и включва две газопроводни отклонения – до общините Сливница и Драгоман, което ще позволи и газификацията на населените места по трасето на тръбата.

Росен Христов: За да има сигурност в енергийните доставки, трябва да се работи на регионално ниво, не само на национално

Газовата връзка ще бъде реверсивна и ще бъде с капацитет 1,8 милиарда кубически метра газ. Това ще даде възможност за диверсификация на доставките на природен газ за региона, чрез осигуряване на нови източници и маршрути на синьо гориво.

България ще получи достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия - до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона.

Проектът е подкрепен от Европейската комисия и цели да се подобри както интеграцията на газовия пазар, така и конкуренцията между доставчиците в полза на бизнеса и домакинствата.

Росен Христов: Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално дълго 

Българският участък на интерконектора ще струва около 140 милиона лева и се финансира чрез собствени средства на "Булгартрансгаз", привлечен финансов ресурс, както и с пари по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и Механизма за Свързване на Европа.

Предвижда се газ по тази тръба да потече до октомври тази година.

Последвайте канала на

Весела Найденова
914 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2023.03.18 | 07:25

1
А ИНТЕРКОНЕКТОРА СЪС СЪРБИЯ Е РАЗКЛОНЕНИЕ НА ТУРСКИ ПОТОК. САМО ДЕТО ПЛАЩАМЕ ОЩЕ ДВЕ ТРАНЗИТНИ ТАКСИ.

2023.03.18 | 10:24

5
какво плащаш ти бе, пенционер третополов, ние ти плащаме масрафа говно миризливо, дето цял живот един лев не си изкарал със собствен труд. минетчия анален.

2023.03.18 | 07:52

2
От копейкин ли го научи това?

2023.03.18 | 10:12

3
ПРОРУСКИ БОКЛУК Е МИНИСТЪРЪТ

2023.03.18 | 10:23

4
Какво ни е6е тая работа? Тиквата ни набута с 3 милиарда заради сърбежите, ние плащхме 12 години допълнително на гъзпром, докато те "пестяха" от данъци.
????

2023.03.18 | 12:34

6
А,КОГО "министъра" ще ИНСПЕКТИРА "Турски поток"???? Какво стана с ПЪТНАТА КАРТА,ЗНАЕ ли "министъра"????

Добави коментар

Водещи новини