ПП и ДБ към Радев: България е парламентарна република, президентът и служебният кабинет трябва да изпълняват решенията на НС

  • 15 февруари 2023 18:37

  • 1931
  • 32
ПП и ДБ към Радев: България е парламентарна република, президентът и служебният кабинет трябва да изпълняват решенията на НС
©
Слушай новината Слушай новината

През последните седмици ескалира публичното говорене на президента на републиката във връзка с продължаващата агресивна война на Русия в Украйна. Президентът се поставя над народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото и повтаря свои тези, които драстично се отклоняват както от решенията, взети с огромно мнозинство от българския парламент, така и от единния глас на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС. 

Това пише в официална деклрация от името на коалиция "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" по повод изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, миналата седмица. Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

Коалиция „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ настоява президентът и служебното правителство: 

"Продължаваме промяната" с остра критика към Радев заради изказванията му в Брюксел

· да спазват решенията на най-висшия орган на държавата - българския парламент, които имат задължителна действие  за всички институции, включително президентската, всички организации и граждани;

· да изпълняват решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, прието със 148 гласа от българския парламент, както и ратифицираното международно споразумение между България и Украйна;

· да не вземат решения и да не изразяват позиции в европейски и международен формат, които противоречат на дългосрочно поети ангажименти на страната към съюзите, с които сме обвързани чрез международни договори;

· да се съобразяват със стратегическите приоритети на страната, вкл. за присъединяване към eврозоната и Шенген, формулирани от българския парламент и последното редовно правителство.

България е парламентарна република и настояваме президентът да се съобразява с конституционната форма на управление на страната ни като:

· не уронва с публични изказвания доверието в демократично избраните институции на страната;

· не участва директно във формирането на външната и вътрешната политика, чиято основа са законите и решенията на парламента;

· не изземва представителни функции от министър-председателя в европейски и международен формат.

"Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" поемаме ясен политически ангажимент  в началото на мандата на парламента   да поискаме отчет за:

· изпълнение на мерките за присъединяване към eврозоната и Шенген.

· изпълнение на решенията на 48-то Народното събрание;  

"Демократична България" критикува президента за изказванията му от Брюксел

Категорично защитаваме парламентарната форма на управление като гаранция за европейска и Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от, в която върховенството на правото, разделението на властите и отчетността на управлението се спазват от всички институции в интерес на гражданите.  

Призоваваме президента да се фокусира върху организирането на честни и прозрачни парламентарни избори, което е непосредствена задача на неговото служебно правителство, като обърне внимание и на притесненията му, изразени по-рано днес с подаване на оставки".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1931 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
много смешно

2023.02.17 | 12:02

32
Понеже трябва да се изпълнява волята на Народното събрание и тези смешници си гласуваха преди всичко увеличение на минималната работна заплата, за да може в новия Парламент да са с по-високи заплати нали, а другите закони не им бяха интересни и затова ги неглежираха!
Анонимен

2023.02.16 | 06:37

31
7уууууууу- измет продажна!

2023.02.16 | 06:23

30
Измет искат да ни досъсипят-който гласува за тия е антибългарин!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ БСПДИРАСТИ ОТ ДБ

2023.02.16 | 01:22

19
Искам да ги шибам в устите.

2023.02.16 | 06:22

29
е таа Лена е кат травестит и грозна
ШИБАМ ПЛАТЕНИ БСПДИРАСТИ

2023.02.16 | 01:24

20
И аз искам да го нашибам на мустакатата ГугЛена

2023.02.16 | 06:21

28
Коййй нормален подчертавам нормален гласува за тези престъпници от ПП и ДБ?
Емѝ...

2023.02.16 | 04:38

25
Къде са гробарите и депесарите, тези "евроатлантици"? Що не се присъединят към тази декларация и призива за импичмент? Правилно, щото играят с Радев и са "евроатлантици" колкото е и той, руско червени oтpeпки.
Мина

2023.02.16 | 04:50

27
Кой го избра Р.Радев бе тъпако смотан?
Българин

2023.02.16 | 04:43

26
И кой го казва,тези които не изпълняват решенията на НС и показват Конституцията,пълен цирк
Криви сметки

2023.02.15 | 23:19

10
Доста ще се изненадате на изборите в очакванията си, продажни политици!

2023.02.16 | 03:46

24
Тиквуня ще е още по изненадан.
Омраза

2023.02.16 | 03:03

23
Целта е голяма война с Русия , България военен плацдарм на Америка срещу Русия
Омраза

2023.02.16 | 03:01

22
А вие съобразявате ли се с конституцията на България, Киро погази конституцията -американски шпиони

Добави коментар

Водещи новини