До 50 бона глоба за черно тото

  • 21 юни 2011 12:37

  • 680
  • 0
До 50 бона глоба за черно тото
© Булфото

Това предлагат депутатите от Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта във връзка с промените в Наказателния кодекс.

Досега бе по-изгодно да те осъдят като престъпник по Наказателния кодекс, отколкото за нарушения на Закона за хазарта. С новите санкции, които се предвиждат, това няма да е така, каза пред "Фокус" Огнян Стоичков, председател на Комисията.

„Новите санкции са силно завишени, но не бих казал, че са в неразумни граници – те са синхронизирани с останалите текстове на Наказателния кодекс, тоест ние се стремим да има симетрия между тези текстове, които ние сега предвиждаме и текстовете и тяхната наказуемост в останалите разпоредби на Наказателния кодекс", коментира Стоичков.

От друга страна сме търсили симетрия между Наказателния кодекс и Закона за хазарта, тъй като в момента глобите по Наказателния кодекс бяха между 100 – 150 лв. за незаконен хазарт, а в Закона за хазарта бяха от 20 до 50 хил. лв. Тоест по-изгодно бе едно лице да бъде осъдено по Наказателния кодекс като престъпник, отколкото по Закона за хазарта”, посочи Стоичков.

Затова са предложени тези тежки санкции от 20 до 50 хил. лв. да бъдат инкорпорирани в Наказателния кодекс.

„В момента имаме такава практика и в Европа, но ние може би ще бъдем в челната петица от държави, която ще въведе регламент и в Наказателния кодекс и в специалния закон за хазарта относно тази проява. И бихме могли да се гордеем пред нашите европейски партньори, че поне в тази насока, ще сме една от първите петици. Такива разследвания текат ефективно в Полша, например.

Там 38 участници в „черното тото” са заловени. Самите те са признали и по реда на бързото производство са осъдени вече. Част от тях са били футболни деятели и членове на техните футболни централи”, посочи Стоичков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини