Стоянов: България ще окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението

  • 06 февруари 2023 10:02

  • 1142
  • 7
©
Слушай новината Слушай новината

"В ход е логистична операция за транспортирането на аварийния екип на Столична община с два самолета "Спартан" до летище Адана в Турция. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на брифинг".

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 693

Той добави още, че в момента на летище "Враждебна" се очаква пристигането на екипа.

"Имаме готовност да изпратим и медицински екип от ВМА в помощ на пострадалите от земетресението", каза още служебният министър.

"Други екипи на МВР и Българския червен кръст тръгват с автомобили към засегнатия от разрушителното земетресение турски район".

"България има готовност да окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението, като се очаква Турция да каже от какво има нужда", заяви още Стоянов.

България изпраща два "Спартана" със спасители в Турция

Мощното земетресение с магнитуд 7,4 в турския окръг Кахраманмараш рано днес е отнело живота на общо над 600 души в Турция и съседна Сирия, съобщиха световните агенции и турските медии.

По данните към момента в Турция са загинали 284 души, а в Сирия - 237. 

Над 600 загинали в Сирия и Турция в резултат на земетресението близо до Газиантеп

Той разкри, че Министерството на отбраната спешно търси варианти за ремонт на изтребителите МиГ-29. 

Паралелно той е помолил до 15 февруари да получи оферти от Швеция, Франция и Израел за заместващи самолети. 

Стоянов обяви и проблем в договора с Полша за два двигателя на МиГ-29. Единият е в добро състояние, но другият трябва да бъде проверен допълнително, разясни той. 

Служебният министър на отбраната предупреди, че ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни.

Основното, с което ще продължим, е процесът по въоръжаване и модернизация на българската армия. Трябва да съберем необходимата предпоставка за изграждане на нужната инфраструктура на летище "Граф Игнатиево". Опитваме се да наваксаме, но надявам се до 2024 г. да сме приключили с всички инфраструктурни проекти на летище "Граф Игнатиево".

Другата цел пред военния министър - да се активират проектите по договора с F-16. Има 6 проекта, съгласно рамковото споразумение, от които само един е в управление на Министерство на отбраната.

Останалите 5 проекта не са мръднали с милиметър.

Продължава работа и по изготвяне на Националната отбранителна стратегия.

Всички проекти, които са започнати до момента - и за корабите, и самолетите, са на определен етап. Поставянето на изискване за придобиване на отбранителна способност по европейски стандарти е нов термин. Интересно е да се каже защо е била неприета и неразгледана програмата за отбранителна стратегия, недоумява Стоянов.

188 потребности и способности са необходими да бъдат развити в българската армия. Програмата, която се прави, касае придобиването на материалната част, а не става въпрос за лидерство, доктрини и организации, уточни Димитър Стоянов. Другият проблем е, че МО било ограничено да купува въоръжение и техника от страни от ЕС и НАТО, като отпаднали страни като Израел и Швейцария.

Стоянов напомни и за формиране на многонационалната бойна група, чиито процес е координиран от Министерство на отбраната.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1142 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.02.06 | 13:29

7
Ужаса е огромен,това е огромно бедствие ,над 10 области.Техните области са огромни,що народ извадиха от руините от сутринта,а кадрите на които се вижда как вадят деца под бетонни плочи са брутални.Но не може да им се отрече ,че екипите им супер подготвени .За няколко часа заедно с институциите свършиха толкова работа ,че вече и лагери са разпънали и се работи на всички нива.Ужас ,пълен ужасУжаса е огромен,това е огромно бедствие ,над 10 области.Техните области са огромни,що народ извадиха от руините от сутринта,а кадрите на които се вижда как вадят деца под бетонни плочи са брутални.Но не може да им се отрече ,че екипите им супер подготвени .За няколко часа заедно с институциите свършиха толкова работа ,че вече и лагери са разпънали и се работи на всички нива.Ужас ,пълен ужас
Емѝ...

2023.02.06 | 12:20

3
А на нас кой ще ни изпрати помощ за 33 годишния геноцид от продажните крадливи политици и чужди агенти?

2023.02.06 | 13:23

6
Никой не трябва да ни праща ,ние сами сме си виновни
Чорбара

2023.02.06 | 13:02

4
А,за нашите в Карловско КОЙ??????
Мда

2023.02.06 | 13:13

5
Тогава турция дали ,дари безвъзмездно помощ?

2023.02.06 | 11:51

2
Пращайте помощи ,пращайте каквото може.Хората от сутринта вадят деца и възрастни ,гледката е поразяваща
bg

2023.02.06 | 11:47

1
Не говорете глупости работата е ясня Миг-ве повече няма да летят не могат за закърпят положинието,от 6 самолета само" 3 летят" тоест 1, а на другите два им трябват двигатели!Поляците никога няма да ни дадат нещо за тях всичко е в Украйна,а наще понеже не знаят как навреме не си поискаха самолети от НАТО сега ще гледат умно!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини