ПП и ДБ обжалват в Конституционния съд освобождаването на председателя на Сметната палата

  • 01 февруари 2023 11:51

  • 483
  • 9
ПП и ДБ обжалват в Конституционния съд освобождаването на председателя на Сметната палата
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от"(ДБ) подават днес искане до Конституционния съд(КС), с което да се обяви за противоконституционно решението на парламента за освобождаване от поста на председателя на Сметната палата(СП). Това съобщи на брифинг в Народното събрание Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. (ДБ).

Цветан Цветков беше освободен по-миналата седмица по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход".

Според ПП и ДБ това решение само по себе си представлявало политическа саморазправа с председател на една независима институция, каквато е СП.

Видяхме, че председателят на СП беше освободен изцяло с политически аргументи, в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и Конституцията, обясни Йорданова. Затова и двете парламентарни групи искат от КС да установи противоречието на решението с основния закон на страната.

Такъв акт на политическа саморазправа не може да остане неатакуван от тези, които смятаме, че правовият ред трябва да се възцари в нашата държава, допълни Никола Минчев от ПП. Защото, обясни той, много добре си спомняме самия проект на решение, който беше внесен в НС буквално от днес за днес и подписан умишлено и символно от председателите на парламентарните група на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Депутатът подчерта, че са липсвали формални мотиви за самия проект на решение, а тези, които Десислава Атанасова от името на вносителите се е опитала да представи, са били противоречащи си. Този политически акт не може да остане, надяваме се, ненаказан от КС, изтъкна Минчев.

Депутатите освободиха шефа на Сметната палата

Явно председателите на тези четири политически сили не бяха доволни от отговорите на Цветков предишния ден в комисия и с "политически юмрук решиха да вземат неговата глава", коментира Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.. Това беше политическа гилотина, обобщи тя. Минчев допълни, че причината за освобождаването на Цветков е, че не се е включил в "хора на ГЕРБ и ДПС по темата "Nexo", а е отстоявал независимостта на своята институция.

Йорданова не приема като аргумент за смяната изтеклия мандат. Законът за Сметната палата много ясно посочва, че първо трябва да бъде избран нов председател и в момента на встъпването му да се прекратят пълномощията на текущия, обясни тя. Нито едно от петте основания в закона не е било налице и предложението не е било мотивирано, категорични са от ПП и ДБ. Това, че е с изтекъл мандат, е легитимно основание да започне нова процедура по избор на председател на СП, на заместници и членове, а не просто да бъде предсрочно освободен настоящият, на свой ред разясни и Никола Минчев, предаде БТА. 

За отсъствието вчера от залата на депутати от ПП при гласуването дали срокът между двете четения на законопроектите, свързани с реформа на съдебната власт и с механизма за контрол на главния прокурор, Минчев отбеляза, че пълно присъствие на депутати от една група не се случва често. Според него обаче гласуването в закритата част на заседанието е било умишлено. Умишлено общият законопроект беше изчетен от председателя в момент, когато бяхме в закрит режим, за да могат максимално малко народни представители да го чуят и реагират, посочи представителят на ПП. По думите му въпросът е защо няма политическа воля у ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България". И напомни, че тези три формации имат мнозинство в пленарната зала.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
483 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Е ЩО ..

2023.02.01 | 13:11

9
...ДА НЕ ГО СМЕНЯТ .., ДА НЕ МУ Е БАЩИНИЯ ТАМ ..? ..А, ...ИИИИДИОТКЕЕЕ? ...
Аа

2023.02.01 | 12:58

3
ТАЯ Я ШИИБАХМЕ В МИЧУРИН ПРЕЗ 1992 . СЕТИХ СЕ . БЕШЕ ДОБРА .
Хихи

2023.02.01 | 13:05

8
Мичурин / Царево нали ?
З

2023.02.01 | 13:04

7
НАДЕ, КАЖИ КАК 1992 ГОДИНА СЕ ЯВИ В МИНИЖУП В МИЧУРИН . И ПОСЛЕ В БАЗАТА ТЕ ШИИБАХМЕ ТРИМА . ЕДИНИЯ БЕШЕ ДИРЕКТОРЪТ НА ЯМБОЛСКАТА БАЗА ТАМ ,БИВША БАЗА ОТ 1987 Г. ..
ДА, БЕ, ДА!

2023.02.01 | 13:03

6
СМЕТНА ПАЛАТА НИКОГА НЕ Е БИЛА НЕЗАВИСИМА. НИ-КО-ГА!
Кирил

2023.02.01 | 12:08

1
Кравешка шунда смръдлива
..

2023.02.01 | 13:03

5
Не е само "шунда" ами e и Безумна !! Как ли успя от секретарка на пинокио да се издигне до министър???

2023.02.01 | 12:59

4
Мила Наде,на теб колко пъти ти е нужно от всички институции да ти отговорят,че не ставаш за нищо?
Боко

2023.02.01 | 12:17

2
Тази пачавра, смърди на сперма от колометри!

Добави коментар

Водещи новини