Срокът между двете четения на промените в Закона за съдебната власт и в НПК остава 7 дни

  • 31 януари 2023 19:51

  • 716
  • 1
Срокът между двете четения на промените в Закона за съдебната власт и в НПК остава 7 дни
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Срокът между двете четения на двата законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и четирите за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) остава 7 дни, е решила пленарната зала. За решението съобщи на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, предаде БТА.

Извънредният брифинг бе свикан по време на закрито заседание на парламента, на което депутатите изслушаха годишните доклади за 2021 г. на спецслужбите. Костадинов обясни, че от "Демократична България" (ДБ) са направили предложение за съкращаване на сроковете от седем на три дни, което обаче не е било прието от пленарната зала, в същото време от ДБ и ПП са отсъствали народни представители при гласуването.

Тези, които предлагат съкращаването на сроковете, не бяха в пълен състав, коментира Костадинов. Той отчете, че при гласуването на въпросното предложение от "Продължаваме промяната" в залата не са били една трета от депутатите, а от ДБ - трима, докато от "Възраждане" са присъствали всички, освен един народен представител.  

Костадинов съобщи, че предложението за съкращаване на срока е получило 88 гласа "за", 84 "против,  16 "въздържали се".  Против съкращаване на срока днес са били от ДПС и ГЕРБ-СДС. "БСП за България" са се въздържали. "За" са били от "Продължаваме промяната","Възраждане", "Демократична България" и "Български възход".

Атанас Пеканов обяви, че е отчаян и ядосан от липсата на воля да се разследва главния прокурор

Един от въпросите, които и предлаганите промени в Закона за съдебната власт, и измененията в НПК уреждат, е механизмът за контрол над главния прокурор. На първо четене двата законопроекта за промени в ЗСВ бяха приети миналата седмица, както и четири от общо петте за изменения в НПК.

Костадинов заяви, че от ДБ и ПП за втора поредна седмица провалят съдебната реформа. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2023.02.01 | 06:46

1
Е добре де,какво ще стане,ако ПРЕЗИДЕНТА РЕШИ да РАЗПУСНЕ "СЪБРАНИЕТО",СЕДМИЦА ПО-КЪСНО ?!?!?! Тогава какво ли ще ИЗМИСЛЯТ "депутатите" в защита на Гешев ???? Вие Сте на ХОД Г-н ПРЕЗИДЕНТ,да СПАСИМ България!!! НАРОДЕ????

Добави коментар

Водещи новини