Кашъмов: Учудващо е, че "Възраждане" отрича за огласяване на лични данни

  • 31 януари 2023 11:37

  • 328
  • 2
Кашъмов: Учудващо е, че "Възраждане" отрича за огласяване на лични данни
© Булфото (архив)

Партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" получи антинаградата "Биг Брадър" на Програма "Достъп до информация". Мотивацията за това антиотличие е за незаконно събиране и огласяване на лични данни на 800 души във връзка с инициатива на партията за приемане на Закон за чуждите агенти. От партията изпратиха много страници на прокуратурата, публикува ги на сайта си, разказваше ги в интервюта и според установеното от Програма "Достъп до информация" в материалите се съдържат и лични данни. Костадинов твърди, че ЕГН-та не са публикувани. 

Пред БНР директорът на Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов каза, че е учуден, че Костадин Костадинов отрича това:

"ЕГН-та имаше - това е безспорно установено и доказано. Ние разполагаме и с доказателствени средства, изготвени по реда на съответните процесуални закони за това. Разбрахме, че в неделя - ден след връчването на антинаградата за това съзнателно и целенасочено изтипосване на стотици хора с техните ЕГН-та по един абсолютно противозаконен начин в нарушение на общия регламент на ЕС за защита на личните данни, който е пряк закон в България, беше извършено това публикуване и то с ясната цел да бъде стигматизирана една група хора, които бяха представени в този сигнал до прокуратурата и на обществото като шпиони, врагове и не знам още какви. Всяването на вражда в обществото е и част от непозволеното поведение в демокрацията". 

По думите му тази антинаграда "Биг Брадър" се връчва в много държави. Самото законодателство за защита на личните данни възниква като отговор след Втората световна война на огромните престъпления, които са извършвани, включително че чрез незащитени лични данни са били издирвани и идентифицирани хора от групи, които нацистите са били набелязали за свои жертви, припомни Александър Кашъмов в интервю за предаването "Преди всички".

Синът на Костадин Костадинов участвал в бой заради подписката за лева

С учудване той отбеляза, че не са констатирали или не е публично известно Комисията за защита на личните данни да е предприела някакви действия по този казус. По думите му случаят е различен от останалите номинации тази година, които касаят НАПлийкс, Банка ДСК, МОН: 

"Случаят с "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" е отворен - не виждаме реакция. Второ - тук има съзнателно и целенасочено действие, каквото не се наблюдава в другите случаи, при които се дължи по скоро на пропуски, пробойни, хакерски атаки и т.н.". 

За сигнала на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" до прокуратурата Кашъмов подчерта, че към него е имало приложение:

"Това е използвано по един абсолютно непозволен начин, като са извлечени тези данни с членства на хора в бордове на НПО-та. Оттам се виждат и ЕГН-та. Това беше документ от над 200 страници".

С удовлетворение Кашъмов подчерта, че партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" явно си е взела бележка, защото още на следващия ден е премахнала този документ от сайта си: 

"Това е смешно и някакъв опит за замитане на следите да се твърди, че този документ не е бил там. От август до онзи ден този документ беше там. Защитата на личните данни е едно от основните задължения на всяка държава-членка на ЕС и Комисията дължи действия не само в полза на българските граждани, но и отчетност пред ЕС как спазва това законодателство и как извъшва контрол". 

За процедурата за избор на съдии за новия ВСС адв. Кашъмов коментира:

"Установи се, че системата за електронно гласуване не става за гласуване. Тя не отговаря на основното изискване на самия Закон за съдебната власт - да осигури тайната на вота. Ако вършиш с негоден инструмент избори, значи избор няма. Тази система се оказа един "пробит съд", а повечето гласували магистрати са гласували чрез нея". 

Машината за изборите е много по-сигурен начин на гласуване, защото тя е затворена в себе си, тя не е част от верига, подчерта адв. Кашъмов и добави, че електронното гласуване е в интернет верига.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
328 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.31 | 12:09

1
Много плитка предизборна идеология

2023.01.31 | 20:36

2
Толкова си мога в иZраждане. Прости нимера от прости хора.

Добави коментар

Водещи новини