Захариева: Поставянето на твърде много червени линии води до нови избори

  • 31 януари 2023 10:38

  • 523
  • 5
Захариева: Поставянето на твърде много червени линии води до нови избори
© Булфото (архив)

Поставянето на твърде много червени линии между партиите води до нови избори. Това заяви пред БНР Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която е депутат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и бивш правосъден министър.

„Няма лошо да се говори и за БСП. Но с тях ще ни бъде изключително трудно, защото има огромни пропасти, които зеят между нас по отношение на външната политика“

Нека минат тези избори и дано всички да осъзнаят, че трета година тласкаме страната към нестабилност и политическа криза, посочи още тя.

Отдалечаваме се от Шенген и еврозоната. Почти сигурна съм, че няма да влезем в еврозоната през 2024 година. Има и все по-надигащите се гласове за президентска република. Аз смятам, че няма нищо по-добро от парламентарна република“

Няма как да е много висока оценката за работата на този парламент, защото не успя да излъчи правителство, но имаше много законодателна дейност, оцени Захариева.

„Не малка част от законопроектите се приеха с голямо мнозинство. Не работеше лошо. Успя да приеме решения, които успяха да измият срама на България“

Тя коментира и предстоящата днес работа на правната парламентарна комисия и на НС, които ще се положат усилия за обединяване на проектите за промени в НПК и тези в Закона за съдебната власт. 

Вчера правосъдният министър се обърна към депутатите в телевизионно интервю и ги призова да направят и невъзможното, за да приемат механизъм за главния прокурор.  

„Не е невъзможно, но ще бъде странно обединяването на тези законопроекти. Зарков призовава, но внесе законопроект на 30 декември. Едва ли не е осъзнавал, че този парламент има малка вероятност за дълъг живот.

Не мога да разбера как за изпълнителната власт винаги има оправдания, а НС се очаква да приема едно към едно всичко, внесено от МС. Това не е целта на законодателния процес“.

Проблемите не са само в Прокуратурата, посочи още Захариева.

„Когато говорим за съдебна реформа, дебатът се изчерпва в обвинения кой я иска и кой не. Това пречи на истинския и смислен професионален дебат.  Когато се чуват само обвинения и част от политическите партии го приемат като флагман-т.е. само те го искат и никой друг, ще стигаме до това положение“.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на призова политици, представители на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет  и представители на гражданския сектор, които искат да се случи съдебната реформа,  да свалят малко напрежението.

Надявам се  да започне професионален дебат в следващия парламент. Да не говорим само за пред камерите“.

Моето мнение е, че и двата механизма не са достатъчно ефективни, заяви още тя.

Чолаков (ГЕРБ): Опит за изнасилване на НС е бързането с механизма за разследване на главния прокурор

Захариева отговори утвърдително на въпроса дали иска да има контрол върху главния прокурор. Посочи и доказателства в тази насока.

„Във втория си кабинет ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в направи промени, които ограничиха правомощията на главния прокурор, като децентрализирането“

Радина Лазарова
523 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.01.31 | 12:57

5
Вярно ли е, че Катя Захариева си е направила нови гърди?

2023.01.31 | 11:18

1
Е.бати траве.стита
Е

2023.01.31 | 12:20

4
Травестит е макяти, копеуе бедно!!

2023.01.31 | 11:20

2
Абе, защо са толкова отвратителни всички герберасти, особено пък марионетките на Тиквата от Банкя, маскирани като депутати?! Нещо да кажете за "хубавицата" на ,а дето го играеше "вънкашна" министърка, ама така и не научи английски, понеже е много проста!
Баце

2023.01.31 | 12:19

3
Яж ми хуя, гяур изкецан!!

Добави коментар

Водещи новини