Коста Филипов за напрежението София-Скопие: Надявам се, че на 4 февруари няма да има остри инциденти

  • 31 януари 2023 08:52

  • 675
  • 1
Коста Филипов за напрежението София-Скопие: Надявам се, че на 4 февруари няма да има остри инциденти
© Novini.bg/ Canva

Дошло е време да се нормализира диалога между София и Скопие. Това обясни пред БНР Коста Филипов, който е дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1239

„Надявам се, че на 4 февруари няма да има остри инциденти и тънки опити за провокация от двете страни. Няма нищо лошо във това хора от двете страни на границата заедно да честват Гоце Делчев“

Коста Филипов коментира изказването на Даниел Лорер от ПП, че Християн Пендиков, който беше жестоко пребит в Северна Македония, не е български гражданин, а само се определя като човек с българско самосъзнание.

„Такива несръчни изказвания по темата  за Северна Македония на Даниел Лорер сме имали и преди. Това се дължи на говоренето по принцип, без да се познава конкретната ситуация и цялостната ситуация в СМ. Това е ниска политическа култура“

И преди случая с Християн Пендиков имаше нападения срещу българските клубове, дори опити за подпалване, напомни Филипов.

„Този случай беше част от една поредица. Явно е дошло време да се каже, че не може да се процедира така спрямо хората, които са декларирали българското си самосъзнание“.

Върхът на напрежението, което възникна като последица от случая с пребиването на Кристиян Пендиков, е достигнат и кривата се спуска надолу, смята Филипов.

Той предполага, че и от българска страна  е свършена профилактична работа по отношение на организаторите на групите, които се канят да пътуват за Северна Македония.

Има едно усещане, че неуспехът да се състави правителство е създал малко по-висока степен на нервност в нашите политици. В Северна Македония също има натиск от ВМРО-ДПМНЕ за провеждане на предсрочни избори, на които партията очаква да се върне във властта, обясни журналистът.

"Стана ясно обаче, че българският посланик се връща в Скопие и ще изпълнява задълженията си в своя пълен обем". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЩЕ

2023.01.31 | 10:09

1
има само тъпи инциденти

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини