Вигенин: Законопроектът за разследване на главния прокурор не бива да се приема прибързано

  • 30 януари 2023 15:37

  • 652
  • 4
Вигенин: Законопроектът за разследване на главния прокурор не бива да се приема прибързано
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Законопроектът, който създава механизъм за разследване на главния прокурор, не бива да се приема прибързано в последните дни на Народното събрание, за да не се окаже противоконституционен. Това заяви на пресконференция в Ямбол заместник-председателят на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и заместник-председател на парламента Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,, предаде БТА.

„Има нужда от сериозно осмисляне между първо и второ четене, според експертите, включително и нашите юристи. Има някои елементи в него, които са на ръба на противоконституционността и трябва много внимателно да бъдат прегледани. Може да се случи следното – прибързано да се приеме, да докладваме, че всичко е наред, след което законопроектът да бъде оспорен пред Конституционния съд и да се окаже, че нищо не сме свършили“, каза Вигенин.

По думите му разумният подход е следващото редовно Народно събрание да се заеме с този законопроект в първите дни на своята работа. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е подкрепи законопроекта и ще продължи активната си работа до окончателното му приемане, изтъкна той.

Вигенин посочи още, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще настоява преди разпускането на 48-ото НС то да приеме окончателно промените в Кодекса на труда, предвиждащи увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева. По думите му това е особено важно, тъй като не е известно дали и кога ще може да се сформира ново правителство след предстоящите избори.

Зарков към депутатите: Направете невъзможното, приемете закона за главния прокурор

„Може да се окаже, че редовен бюджет за 2023 г. няма да има още половин година. Това означава, че нашето предложение за минималната работна заплата става още по-актуално. За да гарантираме, че хората с ниски доходи ще могат поне частично да посрещнат следващите месеци“, допълни той.

Той определи като „интрига“ говоренето за евентуална смяна на лидера на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е на предстоящия конгрес на партията. Според устава, това не може да стане на конгреса, а промени в самия устав е невъзможно да влязат в сила веднага, подчерта Вигенин.

„При едни неразумни действия, каквито не очаквам, може да се окаже, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е няма да може да регистрира листите си за участие в предстоящите избори, тъй като те трябва да бъдат подписани от легитимен председател“, коментира още той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
652 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
софия

2023.01.30 | 17:25

4
ей к урви от бсп няма да съберете и 4 процента
НАГЛЕЦИ.

2023.01.30 | 16:20

3
ТА ВИЕ ТОВА ГО ВЛАЧИТЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ. ГЕШОФ Е ПОЗОР. РАБОТИ ИЗБОРНО. И ТРЯБВА ВЕДНАГА НА МОМЕНТА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА. ВСИЧКИ СТЕ ХАЙМАНИ.

2023.01.30 | 16:18

2
засега 20 тина години го приемате и викаш да не се бърза следващите 20.
????

2023.01.30 | 16:03

1
"Другарю" Вигенин,а ДАВНОСТТА по ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ще бъде ли ПРЕМАХНАТА?!?!?!

Добави коментар

Водещи новини