Депутатите приеха ветото на Радев върху Закона за енергетиката

  • 27 януари 2023 14:36

  • 1507
  • 1
Депутатите приеха ветото на Радев върху Закона за енергетиката
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите приеха ветото на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който върна за преразглеждане промените в Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

От гласувалите общо 125 народни представители, „за“ оспорвания от президента текст на параграф 24 гласуваха едва 7, от необходимите 121 гласа. „Против“ бяха 32, а 86 се въздържаха.

Само „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ не подкрепиха предложението.

В сряда държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г. 

Тогава с приетите промени депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на "Българска независима енергийна борса“ ЕАД до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

С параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час, сочат мотивите на президента. Радев посочва, че европейското изискване е този времеви интервал да е 15 минути.

Президентът наложи вето на Закона за енергетиката

Експерти коментират, че ако остане едночасовият интервал, то търговията на границите с Гърция и Румъния на платформите в "рамките на деня" ще приключи, а на годишна база тя е 150 млн. лв. Просто българският търговец представя график на 1 час, а румънския - на 15 минути, пазарите се разминават.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1507 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.27 | 23:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини