Депутатите приеха промени в Закона за съдебната власт

  • 26 януари 2023 14:24

  • 3714
  • 6
Депутатите приеха промени в Закона за съдебната власт
© Булфото (архив)

Депутатите направиха разместване в дневния ред на програмата си в първите минуи на днешното пленарно заседание. 

По предложение на председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов първа точка стана проект на решение за даване на съгласие за увеличаване на акционерното участие на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие.

Според него трябва да се мине бързо, защото до няколко дни трябва да акционерите трябва да бъдат уведомени, в противен случай ще намалее капиталът ни в банката. 

Точка втора от дневния ред стана предложението на Петър Петров от "Възраждане" - обсъждане на законопроектите за промени в закона за съдебната власт. Външният министър Николай Милков ще бъде изслушан след второто гласуване на промените в закона за горите.

По искане на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отпадна точката за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ, внесена от Кирил Петков от "Продължаваме Промяната".

"Не е обяснено откъде ще дойде финансирането и като цяло е популизъм. Ако някой иска да компенсира битовите абонати на газ, в удължения държавен бюджет има 50 млн. лв. и, ако правителството реши, може да използва част от тях за това", посочи в мотивите си Добрев. 

Започват да текат последните работни дни на 48-ото Народно събрание

В началото на пленарното заседание председателят на парламента Вежди Рашидов направи препратка към посещението си при папа Франциск. 

България има благословията на папа Франциск. Негово Светейшество пожела също много здраве, успехи на държавата ни, беше ден на благословия към християнството, добави Рашидов. 

Със 141 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се парламентът даде съгласие за увеличаване на акционерното участие на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. 

Турция и Гърция са страните, които се възползват от участието си в банката. В момента тя се е превърнала в нещо като "тих пристъп за чиновници", които трябва по някакъв начин да бъдат наградени след приключване на службата им в БНБ, коментира той. Много повече проекти трябва да бъдат финансирани и много повече пари да се влеят в нашата икономика. Това коментира от трибуната Димо Дренчев от "Възраждане". 

Според Румен Гечев от БСП страната ни стимулира развитието на Черноморската банка, благодарение на това, че сред акционерите има две страни - Гърция и Турция. И добави, че България не се възползва достатъчно добре от възможностите, които има Черноморската банка. Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов също изрази мнение, че трябва да се търсят възможности за финансиране от Черноморската банка.

На първо четене депутатите обсъждат два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, чиито вносители са Министерския съвет и парламентарната група на „Възраждане“.

Проектът на служебното правителството е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост и предвижда се уреди правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите. 

От друга страна законопроектът на „Възраждане" има за цел да въведе механизми за завишен контрол върху дейността на главния прокурор на Република България и на административните ръководители на органите на съдебната власт. Депутатът Петър Петров отбеляза, че за първи път в последните четири парламента, се разглеждат процедури за разследване и отстраняване от длъжност на главния прокурор. 

От ГЕРБ - СДС поискаха Министерство на правосъдието да представи предложенията си в пленарна зала. Депутатите излязоха в почивка, докато изчакват представител на правосъдното ведомство да дойде в НС.

След предложение на „Демократична България“ депутатите удължиха днешното си пленарно заседание, до приемането на първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за електронното управление.

По време на дебатите относно механизма за контрол на главния прокурор, Настимир Анание от ПП отбеляза: Виждаме синхрона между ДПС, „Възраждане” и ГЕРБ - първо вкарваме Черноморска банка като първа точка, след това променяме другите точки, за да избутаме назад механизма за контрол на главния прокурор. 

По време на дебатите от парламентарната трибуна се чу единодушното мнение на народните представители за съдебна реформа. Ръководителят на следствието зависи от главния прокурор и проблемът не е в изменението  на конституцията през 2015 г. То беше необходимо, защото съдиите трябваше да имат своята независимост и това е стандарта, който се надявам Народното събрание да постигне. Това заяви бишият правосъден министър Надежда Йораднова. 

БСП и ДПС се обявиха за промените в Закона за съдебната власт. Според Корнелия Нинова трябва да има контрол върху действията на  главния прокурор. Според Мустафа Карадайъ изваждането на следствието от прокуратурата заслужава сериозно внимание. Това може донякъде да даде възможност да се даде решение и за разследването на главния прокурор. 

Милен Матеев от ПП отбеляза, че се провеждал важен и закъснял дебат. Има огромен резон да се върви към независимост на следствието. Изваждайки следствието от прокуратурата, ни казват, че то става толкова независимо, че може да разследва главния проукрор. За мен по-добрият механизъм е съдия да разследва главния прокурор. Най-накрая признаваме, че съдебна реформа трябва да има, но не съм оптимист, че тя ще се случи и в следващото Народно събрание, добави още Матеев. 

След дебатите за промените в Закона за съдебната власт, депутатите гласуваха, както следва: законопроектът на "Възраждане" 117 гласа "за", "против" - 20, 48 "въздържали се". Законопроектът внесен от Министерски съвет получи подкрепата от 166 депутата, против нямаше, 28 гласуваха "въздържал се". 

След гласуваното решение, следва правна комисия да обедини двата доклада. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3714 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
има ли значение

2023.01.26 | 11:59

1
И ако искате , отидете да гласувате ето пример "ГЕРБ-СДС отпадна точката за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ", толкова сте важни за управляващите ......

2023.01.26 | 17:33

6
Не гласувай, нека ОПГ-тата се разпореждат с твойте данъци с гласовете на мангалите.
чъки

2023.01.26 | 16:51

5
изкарвам автомаат идвам ще ви е ба майката в нс

2023.01.26 | 16:07

4
Поредните глупости.Помощ за мафията и то народна.
ДБ

2023.01.26 | 14:47

3
ОТКЪДЕ ХРИСТО ИВАНОВ БОБОКА, ИМА ПАРИ ЗА КЪЩА И ГАРАЖИ В БРЮКСЕЛ ....? ...ХАЙДЕ СЕГА ДА МИСЛИМ МАЛКО...
А кой ще...

2023.01.26 | 13:51

2
Кой ще контролира депутатите бе?

Добави коментар

Водещи новини