Филип Станев, ИТН: При президентска република ще бъде много по-ясно кой носи политическа отговорност

  • 24 януари 2023 11:54

  • 639
  • 4
Филип Станев, ИТН: При президентска република ще бъде много по-ясно кой носи политическа отговорност
© Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Вчера входирахме документите за референдум за президентска република, защото през последните две години виждаме система, тотално неработеща по начина, по който функционира сега - парламентарна република. При положително развитие за президентска република ще бъде много по-ясно кой носи политическа отговорност. Това каза Филип Станев от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" пред NOVA NEWS.

Президентът ще назначава министър-председателя. Обществото вече е узряло за идеята, добави Станев. 

По думите му такава система би дала властта на президента, а правителство и парламент ще съществуват, но с други функции.

"Нека стигнем до конституиране на Велико Народно събрание и тогава в прерогативите му ще бъде да изработи конкретните правила. Основната функция на служебен кабинет е да проведе следващите избори, това, че се налагаше заради кризите, да вземат мерки, не е по Конституция. Те изпълняваха функцията на редовен кабинет, защото не можем да живеем в икономическо безвремие", заяви Станев. 

Според него парламентът запазва своята тежест, но без да излъчи мнозинство за кабинет.

Тошко Йорданов: Кризата настъпва, когато нещо не върви!

"Той ще законотвори. Изпаднали сме в безвремие и нефункциониране на държавата. БНБ стои със стария си директор, съставът на КС не е пълен. Всички анализатори казват, че референдумът е опасно нещо, напротив, това е свещено право на демокрацията. Ние не правим нищо, което да влиза в конфликт с Конституцията. Подписката стартира от днес, имаме 90 дни да съберем 400 000 подписа. Това е много висок праг за нашата страна, но не е неизпълнимо", обясни Станев.

Той определи песента за Лена Бориславова като политическа сатира, а като признак на демокрацията определи правото на шега.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
639 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2023.01.27 | 02:40

4
Ще бъде много по-лесно да се поставя проруска марионетка начело ... и, честито втора Беларус или Венецуела

2023.01.24 | 13:00

3
Платени провокатори служещи на Русия. Чудят се как да съсипят държавата...

2023.01.24 | 12:57

2
Ами като изберем Бойко Борисов?? ?каква република ще искате?
Факултето

2023.01.24 | 12:33

1
Ега ти простащината на чалгарина, циганин каруцар с мърсен език! Ега ти жалкото нищожество! Че чалгарската ви сбирщина нали веднъж спечели изборите, защо не отговорност бе, лакей кремълски, сарайски и банкянски? Абе, нищожество, я бягай на дивана да бършеш перманентно насрания задник на Сакатия ви бос, мутра и мафиот и не си отваряй мръсната уста, понеже ужасно вони бе, циганино - каруцар!

Добави коментар

Водещи новини