Рибарски, ПП: В ПВУ няма поет ангажимент за затваряне на въглищни централи

  • 23 януари 2023 13:57

  • 908
  • 7
Рибарски, ПП: В ПВУ няма поет ангажимент за затваряне на въглищни централи
© Булфото (архив)

В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) няма поет ангажимент за затваряне на въглищни централи. Имаме декарбонизационна цел, тя е поета и по Зелената сделка, и по Парижкото споразумение. Затваряне никога не е залагано по години в Плана. Намаляването на работата на въглищните централи се засяга по Справедливия преход и т.нар. териториални планове, които все още не са готови. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора народният представител от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Радослав Рибарски.

Депутатът коментира представената миналата седмица Стратегия за развитие на енергетиката, която очертава политиките на държавата в сектора до 2053 година. Според Рибарски "документът, който е с работно заглавие "Визия", не отговаря на член 3 от Закона за енергетиката, където се казва, че трябва политиките да бъдат очертани в Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България.

Документът е обща презентация, която засяга някакво моментно състояние, но не и бъдещето на енергетиката в България за следващите 30 години, посочи още той. Според него редица части от българската енергетика са "изпуснати", а е засегнат само сектор "Електроенергетика".

Според Рибарски не е било необходимо служебно правителство да се "нагърбва" с изработването ѝ.

,,Притеснителното за нас е, че тя чертае едно не светло бъдеще за българската енергетика'', посочи депутатът.

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта "Енергетика"

Той обясни, че биват представени проекти, които през годините не са търпели развитие.

Такива са проектите за огромни ВЕЦ-ове, които да бъдат реализирани в кратък срок и се считат за заместващи мощности на въглищните ТЕЦ-ове. Притеснителното е, че Стратегията очертава през 2025 година енергията от въглищни централи да спадне до 2,8 гигавата, а през 2030 година до 2,2 гигавата. Според Плана за възстановяване и устойчивост нямаше извеждане от експлоатация на мощности, а единствено декарбонизационна цел, обясни още той.

По време на пресконференцията в пресклуба на БТА в Стара Загора дойде депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев, който даде на народния представител от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Радослав Рибарски анекс към Плана за възстановяване и устойчивост, подписан на 1 август м.г. от министъра на финансите Асен Василев за затваряне на ТЕЦ-овете.

,,Това са датите и годините с изброените ТЕЦ-ове. Целият анекс се състои от 380 страници'', заяви Манев.

,,Това са реформите, които се излагат в Плана за възстановяване и устойчивост, срещу всяка реформа стои дата. Ние никога не сме казвали, че в Плана има декарбонизационна цел, именно това е посочено тук'', каза в отговор Рибарски.

Последвайте канала на

Владимир Василев
908 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.01.23 | 16:48

6
Поредния шарлатанин от ПП.
До 5

2023.01.23 | 17:27

7
Наистина 3 не разсъждава,но моля те и теб и всички да престанем с тези етикети.
..

2023.01.23 | 16:19

5
ДО 3 Прецакали са майка ТИ когато е родила такъв олигофрен!!! Навярно сега се срамува заради теб.

2023.01.23 | 16:09

4
Ей много лъжат от Подли Педерасти

2023.01.23 | 15:46

3
Европа винаги ни е прецаквала. Ще ни прецака и с еврото и с ПВУ.
калъф от естествена заралийска кожа

2023.01.23 | 15:08

2
трябвало е Манев да му изтъпани един на този Шаранков и да го откаже от политиканстването му...
Десислава

2023.01.23 | 15:02

1
Е гати безкруполните лъжци

Добави коментар

Водещи новини