НС прие на първо четене Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения

  • 20 януари 2023 13:57

  • 358
  • 1
НС прие на първо четене Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на първо четене Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

С този законопроект се уреждат условията, редът и мерките за защита на лицата в публичния и в частния сектор, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения на българското законодателство или на актове на Европейския съюз, които застрашават или увреждат обществения интерес и правото на ЕС, както и редът и условията за подаване и разглеждане на такива сигнали или публично оповестена информация. Този закон се прилага и за лица, свързани с лицата, които подават сигнали. 

Законът има за цел да осигури защитата на лицата в публичния и в частния сектор, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения на българското законодателство или на актове на ЕС, станала им известна при или по повод изпълнение на трудовите или служебните им задължения или в друг работен контекст. 

В мотивите се посочва, че предложеният законопроект въвежда изискванията на евродиректива относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза. Законопроектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. 

НС прие на първо четене допълнения в Закона за здравното осигуряване

Задължени субекти по този законопроект са всички работодатели в публичния сектор, с изключение на общините с по-малко от 10 000 жители или работодатели с по-малко от 50 работници или служители. В този случай тези общини са освободени от задължението за изграждане на канал за вътрешно подаване на сигнали, като се предоставя възможност те да споделят ресурси за получаване на сигнали за нарушения и за предприемане на последващи действия по тях при спазване на задължението за поверителност. По отношение на частния сектор се предвижда задължени субекти да са работодатели с 50 или повече работници или служители, както и тези с по-малко от 50 работници или служители при определени в закона случаи. С настоящия законопроект се предлага Комисията за защита на личните данни да действа като централен орган за външно подаване на сигнали, се казва още в мотивите. 

В приложното поле на закона категориите са обществените поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, предотвратяване  на изпирането на пари, опазване на околната среда, обществено здраве, защита на потребителите, безопасност на транспорта, защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни, сигурност на мрежите и информационните закони и др., се посочва още в мотивите, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 14:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини