Нинова на лидерската среща: Изненадани сме, че ги няма председателите на ПП и ДБ, отиваме на избори

  • 20 януари 2023 11:12

  • 4092
  • 12
© Булфото

Президента Радев връчи третия мандат на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. В трудни моменти сме проявявали отговорност и сме търсили диалог. Това заяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за в началото на лидерската среща в опит за съставяне на правителство с третия мандат.

Всички сме наясно, че България се намира в политическа криза. Че заради нея се задълбочават икономическата, социалната, енергийната, въпросите на националната сигурност. Нашето желанието ни е да говорим как, преодолявайки политическата криза, можем да помогнем за решаването и на другите кризи С пълното разбиране че сме различни и ще останем такива. Отправихме покана от всички политически партии, водени от желанието да намерим разговори в името на България, каза още тя. 

Нинова посочи, че са изненадани, че ги няма председателите на „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.

Направихме сериозен анализ на предложените от партиите декларации. Извеждаме четири въпроса, които съществуват във всички програми на всички партии. Явно тези приоритети са само на думи. Търсим това, което ни обединява. Това са Плана за възстановяване, Бюджет за 2023, приемането в Шенген и съдебна реформа. Много европейски държави инвестираха средствата от ПВУ в своята икономика, образование, инфраструктура. Поради политическата криза ние, не само се забавихме, но носим щети. България не може да остане без бюджет. Временното решение за удължаване на бюджет 2022 ще изправи пред предизвикателства всички системи. На трето място единодушни сме, че България трябва да стане част от Шенгенското пространство. И четвърто всички искаме съдебна реформа. Тези приоритети са декларирани от колегите, които сега отсъстват. Днес пред нас стоят тези четири важни въпроса, уточни още Нинова. 

Нинова отправи призив към останалите лидери на паертиите: Ако има желание, ще се намери начин. Ако няма желание – ще се намери причина. Изправени сме пред редица предизвикателства и трябва да поемем отговорността. Благодаря Ви че се отзовахте на тази среща. 

Борисов, Нинова, Карадайъ и Янев сядат на една маса за преговори

След изказванията на лидерите на партиите, присъстващи на срещата, Нинова заяви: Ясно се вижда, че няма подкрепа за съставяне на правителство и отиваме на избори. 

Г-н Борисов вие казвате, че имаме добре работещ парламент като количество и бързина на работа – да. Работещ парламент с палващи мнозинства е политическа нестабилна конструкция. Понякога за минути трябва да спираме и разговаряме, за да приеме нещо устойчиво. Казвате, че колегите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отказват да разговарят. В непубличните разговори с тях стана ясно, че те искат да разговарят, но само с БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. След тази среща ще преценим как да продължим. За мен е изненада, защото преди месец те ви призоваваха да разговаряте с тях, коментира Нинова. 

Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е подчерта, че партията няма да промени позицията си по отношение на предоставяне на военна помощ за Украйна.

Зададохте интересен въпрос за модела Радев. Ние с вас имаме дълги битки и питате с какво е по-различен. Той е по-различен, защото ние с вас водим парламентарни битки в парламентарната. Две парламентарни партии спорят помежду си. Сега сме изправени пред друга опасност – парламентарната република се руши, чрез постоянните служебни правителства. Заради едноличното управление на президента е под заплаха парламентарната република. Освен тези четири приоритета, които представих, друг наш приоритет е да запазим парламентарната република, обясни още Нинова.

По думите и ДПС е последователна партия. И изрази подкрепа към тезата, че съдебната реформа трябва да бъде дълбока и съществена. 

Нинова се обърна и към лидера на „Български възход“ Стефан Янев, който обърна внимание на социалната политика. 

Не искам да задълбавам на тази тема, за да не кажете че държа само на социалното. Вие сте прав, че последствията от кризата ги понасят най-много домакинствата. Виждам решението на тези проблеми чрез нов бюджет. От днешния разговор се вижда, че няма подкрепа за правителство и е ясно че отиваме на избори. Уважавам решението ви, но за нас е важно да направим опит. Никой от нас не спомена коалиция. Първо трябваше да видим има ли воля за правителство и какви задачи трябва да си посатвим. Ние днес спираме на първа точка. От вашите изявления и отсъствието на колегите става ясно, че няма обединение за правителство, завърши Нинова. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4092 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Киро

2023.01.20 | 22:15

12
Съвсем в стила на ДБ и ПП. Нищожества, а се правят на тежки

2023.01.20 | 12:36

4
Служебните кабинети работят по добре
Вярно

2023.01.20 | 14:00

11
За какво ни е парламентарна република , като вече няма кой да живее в България, българите са на изчезване и само циганите се размножават

2023.01.20 | 13:49

10
Кажи кога ще върнеш мандата, за да насрочва Чо.рапа избори, коко.шко про.скубана?
АМИ ГАБРОВСКИ

2023.01.20 | 13:39

9
КОРИ, ЩО НЕ ГО ПОДКРЕПИХТЕ?

2023.01.20 | 12:45

5
Отивайте на избори. И след изборите пак отивайте на избори. Защото няма по-ялови от вас.

2023.01.20 | 13:28

8
DO KARO GLASUVATE KATO MALOUMNICI I 30 GODINI IZBIRATE VSE EDNI I SAHTI PRESTAPNICI TAKA SHTE DA E

2023.01.20 | 13:27

7
ama krushovskata bivilica da ne bi da si e mislila tce shte napravi pravitelstvo niama kak bivolici da rakovodiat BG
111111111111111

2023.01.20 | 11:54

2
Не им прави чест на ПП и ДБ
Българин

2023.01.20 | 13:23

6
Те нямат чест от ден първи така или инъче...

2023.01.20 | 12:16

3
Нинова мъстията влара хартиените бюлетини.Мамати д и урвата.Няма да живееш споко.
PaulaFox

2023.01.20 | 11:17

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини