Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания

  • 19 януари 2023 10:41

  • 1608
  • 3
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания
© Булфото (архив)

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат при забавяне на ТЕЛК, в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи.

Когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите продължава до издаване на нови експертни решения на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) или Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) без прекъсване, прие парламентът.

Право на месечна финансова подкрепа в размер 57 на сто от линията на бедност имат хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност или пенсия за военна инвалидност, или пенсия за гражданска инвалидност, или наследствена пенсия, решиха още депутатите.

Социалната комисия прие на второ четене промените в Закона за хората с увреждания

Регионалната здравна инспекция ще уведомява служебно лицата за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, прие парламентът.

Измененията са в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. До постановяване на ново експертно решение и влизането му в сила хората с увреждания на практика остават без средства и социална подкрепа, посочиха в мотивите си вносителите от ГЕРБ-СДС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1608 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 11:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.19 | 12:06

3
zdraveite kazvan sev petko no sam si pe daras kato ku rvata paula

2023.01.19 | 12:05

2
eto uvajaemi sanarodnici taka reshi parlamenta na koziak

Добави коментар

Водещи новини